Πως αντιμετωπίζει ο τουρκικός Τύπος τον απόηχο Μοντ Πελεράν

Ο τουρκικός Τύπος συνέχισε και σήμερα τις αναφορές στον απόηχο των συνομιλιών μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Σαμπάχ’, οι διεργασίες συνεχίζονται για τον καθορισμό της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν. Μιλώντας Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στον ανταποκριτή της εφημερίδας, Στέλιο

Μπερμπεράκη, διαβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν η συνάντηση να γίνει στις αρχές Δεκέμβρη.

Επίσης, ο Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών εκτός από το θέμα των εγγυήσεων, θα συζητηθούν ανοιχτά και άλλα θέματα, στα οποία διαπιστώθηκε ότι ‘κόλλησαν’ οι διαπραγματεύσεις.

Ο ανταποκριτής της ‘Μιλιέτ’, Σεφά Καραχασάν, γράφει ότι ‘στο Μον Πελεράν διαλύθηκε’, επιρρίπτοντας τη μεγαλύτερη ευθύνη για το αδιέξοδο στην ε/κ πλευρά, η οποία επέμεινε στο θέμα του εδαφικού, της εκ περιτροπής προεδρίας και των εγγυήσεων. «Γι’ αυτό το λόγο οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να γυρίσουν με άδεια χέρια», σχολιάζει.

Το CNN Türk αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ελπίδα της λύσης στην Κύπρο έμεινε για κάποια άλλη άνοιξη» και ανα-μεταδίδει τις θέσεις της τ/κ πλευράς σχετικά με την ευθύνη του αδιεξόδου στην Ελβετία.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου, Ατά Ατούν, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι ‘Haber7’ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά και ειδικά τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι θέλουν να διώξουν από το νησί τον τουρκικό στρατό, εφαρμόζοντας το μοντέλο της Κρήτης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Και στην Κρήτη υπήρχαν εγγυήτριες χώρας για την προστασία του εκεί ελληνικού πληθυσμού, αλλά όταν αποσύρθηκε ο τουρκικός στρατός, 3 μήνες μετά άρχισαν οι σφαγές. Το ίδιο παιχνίδι θέλουν κι εδώ. Ειδικά η Γαλλία και η Γερμανία δίνοντας στήριξη στον Έλληνα πρωθυπουργό προσπαθούν να επιβάλλουν τα δικά τους θέλω», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα φύγει από τη Μεγαλόνησο και ότι η Τουρκία δεν θα το δεχθεί ποτέ.

«Έτσι έλεγαν και στην Κρήτη ‘να φύγει ο τουρκικός στρατός και όλα θα επανέλθουν στην ηρεμία τους. 3 μήνες μετά ο λαός (τουρκικός) επαναστάτησε και δεν έμεινε ούτε ένας Τούρκος. Το ίδιο σενάριο προσπαθούν να επιβάλουν και στην Κύπρο. Να το έχουμε ως παράδειγμα αυτό που έγινε στην Κρήτη», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα