Η Γαλλία να στηρίξει για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία

Τη βοήθεια της Γαλλίας, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, ζήτησε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Claude

Bartolone, κατά τη διάρκεια επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στο Παρίσι, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης για τη διακοπή των συνομιλιών στο Μον Πελεράν.

Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία των Κύπριων βουλευτών πραγματοποιεί επαφές στο Παρίσι, κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης τα μέλη της Νίκος Τορναρίτης, Γιώργος Κ. Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου. Στις πλείστες συναντήσεις, την αντιπροσωπεία συνοδεύει ο Πρέσβης της Κύπρου στην Γαλλία Παντιάς Ηλιάδης.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Bartolone, εκφράζοντας λύπη για την εξέλιξη στις συνομιλίες και, γνωρίζοντας, όπως είπε, πόσο στοιχίζει στους Κυπρίους η συνεχιζόμενη διαίρεση, ευχήθηκε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και σύντομα να καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης.

Προηγουμένως, οι Κύπριοι βουλευτές παρακολούθησαν μέρος της συνεδρίας της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης, κατά την οποία ο κ. Βartolone χαιρέτισε την παρουσία της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντιπροσωπεία είχε, επίσης, συνάντηση στην Εθνοσυνέλευση με τον Πρόεδρο κ. Alain Bocquet και τα Μέλη της της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου Marcel Rogemont (Aντιπρόεδρος), Jean Paul Dupré και Catherine Quéré.

Οι Κύπριοι βουλευτές εξέφρασαν την ειλικρινή συμπάθεια και αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς το γαλλικό λαό για τα θύματα των διαδοχικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα.

Εξέφρασαν, παράλληλα, τις ευχαριστίες τους για τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας, ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως του ισχυρότερου, όπως ανέφεραν, σύμμαχου της Κύπρου στην ΕΕ.

Ενημέρωσαν εξάλλου τους Γάλλους ομολόγους τους για την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών για το εδαφικό στην Ελβετία, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, καθώς και για τις πιέσεις που ασκεί η τουρκική πλευρά για καθορισμό πολυμερούς διάσκεψης για συζήτηση της πτυχής της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χωρίς να πληρούνται μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις.

Εξέφρασαν ανησυχία για τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Τουρκία, με απώτερο στόχο την προσάρτηση των υπό τουρκική κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία, τόνισαν, αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος. Υπογραμμίζοντας ακόμα τη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή, οι Κύπριοι βουλευτές επεσήμαναν ότι δεν νοείται, στον 21ο αιώνα, κράτος μέλος της ΕΕ να βρίσκεται υπό εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτου κράτους.

Ο κ. Bocquet χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους και τόνισε την ανάγκη άρσης της παράνομης διαίρεσης και παράλληλα την ανάγκη επανένωσης της Κύπρου. Οι Γάλλοι βουλευτές επαναβεβαίωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον και τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασαν, ωστόσο, φόβους ότι η επιδεινούμενη κατάσταση στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο.

Στη Γερουσία, πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jean Bizet και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων Jacques Gautier, τους οποίους οι Κύπριοι βουλευτές ενημέρωσαν για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό.

Ζητήθηκε η βοήθεια της Γαλλίας, προκειμένου να πεισθεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της σε βάρος της Κύπρου.

Ο κ. Bizet υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για την Γαλλία αποτελεί η καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους», αναγνωρίζοντας ότι η απουσία προληπτικής δράσης στο επίπεδο της ΕΕ για έγκαιρη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και οι απειλές της Τουρκίας για προσφυγικές ροές στην Ευρώπη αποσταθεροποιούν μεγάλο αριθμό κρατών μελών.

Όσο αφορά στην ενέργεια, ο κ. Bizet τόνισε ότι τα κυπριακά κοιτάσματα είναι σημαντικά και θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, προχωρώντας στην υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης.

Ο κ. Gautier διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στήριξης της Γαλλίας προς την Κύπρο, σημειώνοντας πως ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, θα ισχύσει και μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του προσεχούς Ιουνίου.

Η Γαλλία, ανέφερε ο κ. Gautier, είναι θετική στον διάλογο με την Τουρκία, νοουμένου ότι η χώρα αυτή σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό ισχύει, τόσο όσον αφορά στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή όσο και σε σχέση με το Κυπριακό, τόνισε.

Κατά τις συναντήσεις, τονίστηκαν εκατέρωθεν οι ισχυροί δεσμοί και η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου σε όλους τους τομείς και επίπεδα. Ειδικότερα, στον τομέα της ενέργειας, σημειώθηκε η ικανοποίηση της Κύπρου για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας Total στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η ευχή για θετικά για την Γαλλία αποτελέσματα στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, εκφράστηκαν από γαλλικής πλευράς ευχαριστίες για τις διευκολύνσεις που η Κύπρος παρέχει στην Γαλλία.

Προχθές Δευτέρα, η αντιπροσωπεία μετέβη στην επαρχία του «Βορρά» (Hauts-de-France), εκλογική περιφέρεια του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου έτυχε υποδοχής από τον κ. Bocquet, ο οποίος είναι επίσης Δήμαρχος της πόλης Saint-Amand-les Eaux.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα