«Πόρτα» και στο παρελθόν από εξωτερικό για παραχώρηση δεδομένων

Τέλος εποχής για τους «κρυφούς» τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, η οποία θεωρείται ως το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλούτου υπεράκτιων εταιρειών. Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, η Ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να "σπάσει" το τραπεζικό της απόρρητο.

Θα μοιράζεται πλέον τα στοιχεία με τα τμήματα Φορολογίας άλλων χωρών, προς διευκόλυνση ερευνών για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Γιατί η Ελβετία εξαιρεί την Κύπρο και τη Ρουμανία από την πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα

Η Ομοσπονδιακή

Φορολογική Διοίκηση (FTA) κατηγορεί ανοικτά τη χώρα μας, προβαίνοντας μάλιστα και σε δηλώσεις στο Reuters, ότι η Κύπρος δεν πληροί τις διεθνείς απαιτήσεις για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.

Ως αποτέλεσμα, απαγορεύει την πρόσβαση σε δεδομένα που ενδεχομένως να αποφέρουν στα μεγάλα ποσά στα δημόσια ταμεία, μέσω της διερεύνησης υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Σε αυτό το σημείο ν΄αναφέρουμε ότι το ΣΙΓΜΑ επιχείρησε, επανειλημμένα, να πάρει και τη θέση του Τμήματος Φορολογίας, αλλά δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον Έφορο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος λαμβάνει αρνητική απάντηση από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά την παραχώρηση δεδομένων

Συγκεκριμένα, στις 3 Ιανουαρίου του 2016, γινόταν λόγος για τον ελβετικό "τοίχο" στις κυπριακές έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του αξιωματούχου του Τμήματος Φορολογίας της Ελβετίας, Πάτρικ Τούσιερ, η χώρα του δεν θα ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα, επειδή η υπόθεση βασίζεται σε υποκλαπέν υλικό.

"Πόρτα" στην πρόσβαση τραπεζικών δεδομένων είχε ρίξει και το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας σε ό,τι αφορά τη λίστα Μπόργιανς. Σε αυτή τη λίστα, όπως είχε αποκαλύψει το ΣΙΓΜΑ με επίσημα στοιχεία, οι συνολικές καταθέσεις Κύπριων, ανέρχονταν στα 2.2 δις.

Ωστόσο, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Γερμανός αξιωματούχος, Φράνκ Λήμκουλ είχε δηλώσει πως το κρατίδιο δεν θα ικανοποιήσει προς το παρόν το αίτημα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών για αποστολή στοιχείων, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν και χώρες που δίνουν στοιχεία, όπως η Γαλλία που μάς έδωσε μια δέσμη στοιχείων για τη λίστα Λαγκάρντ και εισπράξαμε μέχρι σήμερα γύρω στα 2,2 εκατομμύρια από τη φορολόγηση προσώπων.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 17, παραχώρησε στοιχεία και η Βρετανία μάς, προς διευκόλυνση φορολογικών ερευνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα