Τα δύο νέα δεδομένα από τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο

Δύο πολύ σημαντικά νέα δεδομένα, έκρυβε η σημερινή, πρώτη, αφού θα ακολουθήσει και δεύτερη στις 23 του μήνα, συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

Πρώτον ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μυστική και άτυπη μεν, ουσιώδη δε, συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη.

Και δεύτερον ότι σε αυτή επιχείρησε να αντλήσει μια πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα στο ενδεχόμενο στροφής σε μια αποκεντρωμένη ή κατά άλλους χαλαρή ομοσπονδία.
Ιδέα

ή πρόταση την οποία επανέλαβε και στους πολιτικούς αρχηγούς καλώντας τους να προβληματιστούν κατά πόσο θα μπορούσε να είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την σε παρατεταμένο αδιέξοδο, λαθροβιούσα διαδικασία.

Πώς αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά αυτή τη σκέψη

Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως τα πράγματα είναι κυριολεκτικά κρίσιμα και οριακά.

Ο Τσαβούσογλου πέραν του ότι δεν έδειξε να τσιμπά στο κίνητρο που σκέφτεται να προσφέρει η Λευκωσία, όχι μόνο έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναζητήσει λύση δύο κρατών ή κατ’ ελάχιστον συνομοσπονδίας, αλλά την ίδια ώρα απείλησε, συμβουλεύοντας δήθεν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ενεργειακές διεργασίες μέχρι τη λύση, αλλιώς η Τουρκία θα σκεφτεί τις δράσεις που θα αναλάβει.

Πώς προκύπτει η ιδέα μιας χαλαρής ομοσπονδίας

Να αναφερθεί πως δεν είναι νεοφανής θέση του Νίκου Αναστασιάδη.

Προεκλογικά το 2012 αυτό υποστήριζε και είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο εκείνου του χρόνου έγγραφο για τα πλεονεκτήματα αυτής της μορφής ομοσπονδίας.

Να σημειωθεί επίσης πως σήμερα δεν έγινε συζήτηση ούτε πως μπορεί αυτή η ιδέα να προωθηθεί, ούτε για το τι θα αναζητούσε ως αντάλλαγμα η Ε/κ πλευρά για την παραχώρηση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων στα συνιστώντα κρατίδια.

Αντίθετα όταν τέθηκε το ζήτημα ο Πρόεδρος είπε πως είναι όλα αυτά που θα πρέπει να συζητηθούν. Τώρα στο ερώτημα γιατί επανήλθε αυτή η ιδέα, η συλλογιστική του Προέδρου ήταν πολύ συγκεκριμένη και συνοψίζεται στο εξής.

Το Κυπριακό έχει εισέλθει σε επικίνδυνες ατραπούς, η διεθνής κοινότητα είναι εμφανώς διστακτική, υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ το Δεκέμβρη – παρά τις πολλές διπλωματικές προσπάθειες – και το παρατεταμένο αδιέξοδο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Η πρόταση αυτή, με βάση την συλλογιστική προσέγγιση, μπορεί να διεγείρει το ενδιαφέρον Τουρκίας και Τ/κ για να επανέλθουν στο διάλογο.
Και κάτι τέτοιο θα ήταν ευεργετικό γιατί εκτιμάται ότι όσο υπάρχουν διαπραγματεύσεις τότε δεν μπορεί να αποχωρήσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών

Η έκθεση Γκουτέρες στο Σ.Α θεωρείται καθοριστική. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς να γίνει γνωστό, συνομίλησε εκ νέου με την κυρία Λουτ την περασμένη Τετάρτη επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για νέο γύρο διαβουλεύσεων και νέο Μοντ Πελεράν, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για ασφάλεια - εγγυήσεις και μηχανισμό εφαρμογής.

Δεν έκανε καμία αναφορά στην αλλαγή του είδους ομοσπονδίας καθώς θεωρεί αυτό ως το τελευταίο προπύργιο αν δεν αποδώσουν όλα τα προηγούμενα.

Πάντως η αλήθεια είναι πως συγκεκριμένοι κομματικοί κύκλοι με τους οποίους συνομιλήσαμε εξέφραζαν ένα γνήσιο προβληματισμό ως προς το εξής.

Διερωτώνται πόσο φρόνιμο είναι να προδεσμεύομαστε έστω και υπό μορφή προβληματισμού σε μια νέα παραχώρηση, λίγο πριν ο ΥΠΕΞ μεταβεί στις ΗΠΑ και έχοντας υπόψη ότι τα δύο κέντρα εξουσίας Κυβέρνηση Τράμπ και βαθύ κράτος των Δημοκρατικών, ενδεχομένως να θέλουν σε αυτή την χρονική συγκυρία να τιμωρήσουν την φιλορωσική Τουρκία, έχοντας στα υπόψιν και το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα