Πορεία έξω απο ΥΠΟΙΚ-Βουλή απο ΔΕΟΚ και ΔΕΕΚ ΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και την Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι και στελέχη της ΔΕΟΚ, καθώς και μέλη της συντεχνίας ΔΕΕΚ ΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ από όλη την Κύπρο.

Η κινητοποίηση είχε ως στόχο να διεκδικήσει την παράταση της απασχόλησης του έκτακτου ωρομίσθιου κυβερνητικού

προσωπικού (ΕΩΚΠ) πέρα των 8 μηνών και τερματισμό της άδικης αποκοπής του 10% από τον μηνιαίο μισθό κατά την περίοδο της απασχόλησης τους, τον τερματισμό της έκτακτης αποκοπής του 3% για μισθούς μέχρι €1.500 από τον Γενάρη του 2016 και μείωση ΦΠΑ σε είδη και αγαθά πρώτης ανάγκης από τον Γενάρη του 2016.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση κάτω από το σύνθημα «Η Κυβέρνηση οφείλει μετά την σωτηρία των τραπεζών να σώσει νοικοκυριά και οικογένειες», φώναζαν συνθήματα όπως «Ναι, στην εργασία, όχι ανεργία», «Κλέφτες -κλέφτες πολιτικοί» και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Στοχεύσατε στην επιβίωση και όχι στην εξαθλίωση», «Ενωμένοι, Οργανωμένοι ανατρέπουμε την Ανεργία και κοινωνική εξαθλίωση της λιτότητας και των μνημονίων».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας επιδόθηκαν ψηφίσματα της ΔΕΕΚ ΔΟΚΩ και της ΔΕΟΚ στον Υπουργό Οικονομικών, στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στους αρχηγούς κομμάτων στην Βουλή.

Στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών αναγνώστηκαν τα ψηφίσματα, τα οποία αφού εγκρίθηκαν επιδόθηκαν στον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου, Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, παραλαμβάνοντας τα ψηφίσματα, είπε ότι «όταν δουλέψουμε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και στην οικονομία, αλλά και στους εργαζόμενους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες».

Ακολούθως, οι συγκεντρωθέντες πορεύτηκαν προς τη Βουλή, όπου επέδωσαν τα ψηφίσματα στον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους σε δηλώσεις του είπε ότι «διεκδικούμε εργασία, διεκδικούμε το δίκαιο σας και να είστε σίγουροι, θα το κερδίσουμε».

«Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών τώρα χριστουγεννιάτικες μέρες και τον οποίο κάποιοι τον έχουν ανακηρύξει ως τον άνθρωπο της χρονιάς στην Κύπρο, να δείξει ευαισθησία σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, δηλαδή, σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας. Έχει νοικοκυρέψει, λέει, τα δημόσια οικονομικά, αλλά έχει στεγνώσει το κάθε ένα ιδιωτικό νοικοκυριό. Ας δείξει ευαισθησία τώρα Χριστουγεννιάτικα. Με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε . Αν δεν αγωνιστούμε, κανείς δεν μας χρωστά, και δεν θα μας δώσει σημασία», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ -ΔΕΟΚ Αντρέας Αντωνίου, σε δήλωσή του είπε ότι διεκδικούν την επέκταση του χρόνου απασχόλησης του έκτακτου ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού πέραν των 8 μηνών αφού οι εξοικονομήσεις που προκύπτουν από το 0,8% - 2% από όλους τους εργαζομένους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καλύπτει το κόστος εργοδότησης τους.

Σε ψηφίσματα τους προς τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Βουλής, η ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ -ΔΕΟΚ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι του έκτακτου ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού απαιτούν την πλήρη επαναφορά του 10% που επιβλήθηκε άδικα και αναιτιολόγητα στην πιο ευάλωτη και χαμηλόμισθη ομάδα προσωπικού του Δημοσίου και διεκδικούν την επέκταση του χρόνου απασχόλησης τους πέραν των 8 μηνών αφού οι εξοικονομήσεις που προκύπτουν από το 0,8% - 2% από όλους τους εργαζομένους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καλύπτει το κόστος εργοδότησης τους.

Καλεί, παράλληλα, την Κυβέρνηση και Βουλή να συμβάλουν ουσιαστικά για τα πιο πάνω αιτήματα ούτως ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αύξησης της ανεργίας καθώς επίσης και μισθοί φτώχειας

Στα ψηφίσματα της προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Οικονομικών, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι με την πεποίθηση ότι τα στρώματα των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και νέες μας έχουν πληγεί σκληρά και επιφορτισθεί άδικα με το μεγαλύτερο βάρος από την οικονομική και κοινωνική κρίση, διεκδικούν τώρα που έχει σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και τα δημόσια οικονομικά να τερματισθεί η εφαρμογή της έκτακτης αποκοπής του 3% για μισθούς μέχρι €1500 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Γενάρη του 2016 και να γίνει μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης σε είδη και αγαθά πρώτης ανάγκης από τον Γενάρη του 2016.

Στο ψήφισμα προς τον Υπουργό Οικονομικών, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι διεκδικούν νέες πολιτικές και μέτρα της Κυβέρνησης προς όφελος των νοικοκυριών και οικογενειών των εργαζομένων, ανέργων και ευάλωτων ομάδων του τόπου.

«Απευθυνόμαστε σε εσάς, και βεβαίως στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του, με την ύψιστη προσδοκία ότι θα αναγνωρίσετε ότι ήρθε η ώρα για μέτρα πραγματικής ανακούφισης και εισοδηματικής ενίσχυσης δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που βιώνουν κοινωνική και οικονομική δυσχέρεια ή και ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας», προσθέτει.

Στο ψήφισμα της προς τη Βουλή, η ΔΕΟΚ μεταφέρει την απαίτηση και διεκδίκηση τους για άσκηση πίεσης από πλευράς της Βουλής και των Κοινοβουλευτικών κομμάτων προς την Κυβέρνηση για προώθηση νέων μέτρων και πολιτικών προς όφελος των νοικοκυριών και οικογενειών των εργαζομένων, ανέργων και ευάλωτων ομάδων του τόπου.

«Απευθυνόμαστε σε εσάς και βεβαίως μέσω σας σε όλα τα κόμματα της Βουλής με την προσδοκία ότι θα ενισχύσετε την προσπάθεια της ΔΕΟΚ και τις δίκαιες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και των αδύνατων κοινωνικών ομάδων για μέτρα πραγματικής ανακούφισης και εισοδηματικής ενίσχυσης δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που βιώνουν κοινωνική και οικονομική δυσχέρεια ή και ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας», προσθέτει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του μετά τη συνομιλία του στη Βουλή με τα μέλη της ΔΕΟΚ και της ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ -ΔΕΟΚ, είπε ότι η ενημέρωση που είχε και με βάση το σημείωμα που του έχουν δώσει είναι κάποια αιτήματα τα οποία ακούγονται πολύ δίκαια και λογικά.

«Απ` εκεί και πέρα, θα πρέπει να τα δούμε συνολικά και με άλλα αιτήματα διότι δεν είναι μόνο μία ομάδα και πρέπει πάντα να βλέπουμε τη γενική εικόνα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, μιλώντας έξω από την Βουλή με τους εργαζόμενους, είπε ότι η ΕΔΕΚ είναι υπέρ των αιτημάτων τους.

Ο εποχιακός εργάτης του Τμήματος Δασών Παναγιώτης Παναγιώτου, πατέρας πέντε παιδιών και ο οποίος αυτήν την στιγμή δεν δουλεύει, με δάκρυα στα μάτια και σε μία κρίση απόγνωσης, φώναζε: «Θέλουμε να ζήσουμε. Θέλουμε και εμείς επιδόματα να ζήσουμε. Εσείς πιάνετε για τα φραπέ. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε . Ήπιατε το αίμα μας. Πόσα να αντέξουμε. Ο κόσμος υποφέρει. Δεν αντέχουμε άλλο. Πεινούμε. Πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε παιδιά. Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω και τη δουλειά μας. Τι μέλλον θα δώσουμε στα μωρά μας; Τόσες χιλιάδες πάνε για διακοσμήσεις του κράτους και για φραπέ».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι έρχονται Χριστούγεννα και περιμένει μία βοήθεια δεξιά και αριστερά για να τον βοηθήσουν, να μπορέσουν τα μωρά του να ζήσουν για ένα καλύτερο αύριο.

«Τι Χριστούγεννα θα κάνουμε εμείς; Και να διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι στοιχίζουν εκατομμύρια στο κράτος για διακοσμήσεις. Ο κόσμος υποφέρει, πεινά. Δυστυχούμε. Παίρνω στο σπίτι €930 συν €600 των πολυτέκνων, αλλά δυστυχώς πριν ακόμα αρχίσει ο μήνας εξαφανίζονται δια μαγείας όλα και να περιμένω μία βοήθεια δεξιά και αριστερά για να ζήσω και εγώ και τα παιδιά μου. Φέτος εργάστηκα 8 μήνες και η γυναίκα μου δεν εργάζεται λόγω των μωρών και λόγω του ότι έχω μωρό νεφροπαθή. Αναγκάστηκα να απουσιάζω από τη δουλειά μου για λόγους υγείας των μωρών μου, διότι τον ίδιο μήνα είχα και τα τρία μου τα μωρά στο νοσοκομείο και στο μήνα αυτό πήρα €420 μόνο. Τι θα φτάσω να πληρώσω, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο;», πρόσθεσε.

Άλλος εργαζόμενος ανέφερε ότι αδικούνται. «Με €1.000 το μήνα πώς περνάς; Με δύο μωρά να σπουδάζουν», συμπλήρωσε.

Ένας δασοπυροσβέστης ανέφερε ότι διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

«Είμαστε έκτακτοι, δασοπυροσβέστες στο Τμήμα Δασών, πάμε πυρκαγιές με μόνο €1.230 το μήνα. Είμαστε έκτακτοι 8 μήνες το χρόνο. Έχουμε δύο μισθούς. Τους έξι μήνες που είμαστε στην πυρόσβεση πιάνουμε μισθό €1.230 με κίνδυνο της ζωής μας, και τους άλλους δύο μήνες πιάνουμε €930 και που είμαστε άνεργοι στους δύο με τρεις μήνες δε έρχονται λεφτά στο σπίτι μας. Αν κάποιος μπορεί να αντέξει 2,5 μήνες χωρίς λεφτά και να ζει, να έρθει να μας το πει ένας Βουλευτής, οποιοσδήποτε. Θέλουμε πίσω τα λεφτά και τα δικαιώματα μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα