Πολυβίου:Το εφιαλτικό σενάριο και η λύση που συμφέρει στο μέλλον

Την δική του νέα προσέγγιση για επίλυση του Κυπριακού παρουσίασε ο νομικός Πόλυς Πολυβίου εκφράζοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του από τυχών λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αρχικά ο κ. Πολυβίου ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς το ναι της Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα πως η πρόκληση είναι η όποια λύση

να μην αντιστρατεύεται την Κυπριακή Δημοκρατία, τα συμφέροντά της και την συνέχιση του κράτους. «Ουδείς αμφιβάλει ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και δεν υπάρχουν έυκολές λύσεις», είπε επισημαίνοντας πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να συμφέρει στους Κύπριους όχι τώρα αλλά στο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλά από τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από την μια στιγμή στην άλλη. «Έχουν περάσει 44 χρόνια αλλά ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα από το οποίο να έχει επωφεληθεί η Ε/κ πλευρά. Κάθε λαός και άνθρωπος έχει τα αδύνατά του σημεία και αυτά πρέπει να βρούμε για να πετύχουμε την λύση. Αλλά η όποια λύση θα είναι οδυνηρή και είναι το πέρασμα του χρόνου που θα διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν άμεσα, περνά καιρός και το κυπριακό είναι ένα από αυτά τα προβλήματα που η όποια λύση θα είναι οδυνητρή για τα πρώτα τέσσερα με πέντε χρόνια. Ελπίζω ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος διαθέτει σημαντικά διεθνή ερείσματα αφού αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος από τον ΟΗΕ. «Η παρουσία μας ενοχλεί την Τουρκία η οποία έχει κόστος από τις συνεχόμενες διπλωματικές πιέσεις και ενοχλήσεις από την διεθνή κοινότητα», είπε.

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζει όπως είναι τώρα. Έχει παρέλθει χρόνος και τα τετελεσμένα παγιώνονται . Δεν μπορούμε να περιμένουμε είπε και ακολούθως ανέπτυξε την ιδέα του περί εξελικτικής λύσης», επεσήμανε.

«Το 1977 δεχτήκαμε πολύ κακώς την δικοινοτική γεωγραφική ομοσπονδία η οποία από το 1981 ονομάζεται ΔΔΟ. Έχουμε επίσης αποδεχτεί πως όταν καταλήξουμε σε συμφωνία επί όλων των θεμάτων αλλά κυρίως σε θέματα διακυβέρνησης και εγκριθεί δημοψηφίσματα μπαίνει σε ισχύ αυτή η συμφωνία μέχρι να μετεξελιχθεί το κράτος μας και υπάρξει η νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό είναι η τεράστια μας υποχώρηση διότι τώρα είμαστε ενιαίο κράτος και από την μια στιγμή στην άλλη θα ισχύσει η νέα ταξη πραγμάτων με ένα διζωνικό δικοινοτικό κράτος ενώ οι τουρκικές κινήσεις θα γίνουν αργότερα», είπε

«Ενώ εμείς οι Ε/κ θα έχουμε βασική αλλοίωση του κράτους η Τουρκία δεν θα δώσει εδάφη ούτε θα αποσύρει στρατό και δεν θα πράξει τίποτα χωρίς να περάσει ένα χρονικό διάστημα για την κάθε της κίνηση. Ας υποθέσουμε ότι την έκτη μέρα μετά την λύση προκύψει ένα πρόβλημα, η Τουρκία μπορεί να πει αναστέλνει την συμμετοχή της στην λύση, αλλά η δική μας υποχώρηση μένει. Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο», πρόσθτσε

Ο κ. Πολυβίου εξήγησε πως η πρότασή του προνοεί ορισμένες κινήσεις από την Τουρκική πλευρά, έναντι σοβαρών ανταλλαγμάτων που μπορούν. «Η εισήγησή μου είναι αντί οι κινήσεις της Τουρκίας να γίνουν μετά την λύση να γίνουν πριν την λύση. Είναι μια άλλη προσέγγιση η οποία προσπαθεί να αποφύγει τους κινδύνους που ενδεχόμενα θα προκύψουν από την κατάρρευση της λύσης.

Η ιδέα μου είναι δύσκολη είναι οδυνηρή αλλά είναι απλή. Παρά οι κινήσεις να γίνουν μετά την λύση να γίνουν πριν την λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολυβίου Το,polyviou to