Πολωνία: "Όμηρος" στην Βουλή η Πρωθυπουργός

Έκρυθμη η κατάσταση στην Πολωνία, με εκατοντάδες διαδηλωτές να βρίσκονται στους δρόμους. Αιτία, οι παράνομες συνθήκες της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας, τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως παράνομες, μια και απαγορεύτηκε η είσοδος σε εκπροσώπους των Μέσων, με έναν νέο κανονισμό.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε όταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της βουλής κρατώντας ένα πλακάτ που ανέγραφε

«ελεύθερα μέσα ενημέρωσης» και ο πρόεδρος της Βουλής, που προέρχεται από το PiS, αποφάσισε τον αποκλεισμό του βουλευτή από την συζήτηση και την ψηφοφορία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD) ένα κίνημα που αντιπολιτεύεται τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ενάντια στο νέο κανονισμό περιορισμού της πρόσβασης μέσων ενημέρωσης στο κοινοβούλιο καθώς και ενάντια στην διαδικασία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2017.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο αποχώρησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από το κοινοβούλιο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν δια της βίας εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει επί ώρες την έξοδο του κτιρίου της βουλής.

Ο Κατσίνσκι και η Σίντλο αποχώρησαν μαζί με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους του PiS λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα - τοπική ώρα, (4 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου), επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητα, σε οχηματοπομπή.

Ενας βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24 ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διασκορπίσει τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές που επιχείρησαν να εμποδίσουν τα αυτοκίνητα να αποχωρήσουν από το κοινοβούλιο. Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης απέκλεισαν το κοινοβούλιο στην Βαρσοβία την Παρασκευή το βράδυ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα