Πολιτογραφήσεις: Τι ζήτησαν οι επιχειρηματίες από τον Αναστασιάδη

Το φλέγον θέμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη μετείχαν αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, καθώς και λειτουργοί του Κτηματολογίου.

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση του ΣΙΓΜΑ, σχεδόν μονοπώλησε τη σύσκεψη η εξεύρεση "φόρμουλας" ώστε να παραμείνει, από τη μία, ανταγωνιστικό

το σχέδιο πολιτογραφήσεων της Κύπρου και από την άλλη, να επανακτηθεί η αξιοπιστία της Κύπρου, μετά τις διεθνείς επικρίσεις περί πώλησης διαβατηρίων σε Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης ζήτησαν από τον Νίκο Αναστασιάδη συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί του νέου σχεδίου, που ετοίμασε η κυβέρνηση για τις πολιτογραφήσεις, επιβεβαιώνοντας και σχετικές πληροφορίες, που μετέδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ σε σχέση με τους προβληματισμούς που έχουν δημιουργηθεί.

Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες ζήτησαν κατά τη σύσκεψη τα εξής:

- Αναθεώρηση του καθορισμού ορίου πολιτογραφήσεων στις 700 ανά έτος.

- Αναθεώρηση του όρου που περιλήφθηκε στο νέο σχέδιο για διπλασιασμό του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ξένων επενδυτών, από τρεις μήνες σε έξι.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ξεκαθάρισε πως η αναπροσαρμογή του σχεδίου πολιτογραφήσεων δεν είναι κάτι που γίνεται, συνεπεία ευρωπαϊκών πιέσεων, αλλά κάτι που γίνεται ανεξαρτήτως, για να συμπληρώνονται τα κενά στη διαδικασία.

«Θέλουμε να θωρακίσουμε την αξιοπιστία της Κύπρου και παράλληλα κάποιες σοβαρές επενδύσεις στο νησί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης στο «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ..

Βάσει του νέου σχεδίου, ο κάθε υποψήφιος για πολιτογράφηση θα πρέπει να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και να μην εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η έγκαιρη έκδοση αδειών για αναπτύξεις, καθώς η αλλαγή του συστήματος έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα