Πολιτικές επιπλοκές στο Βέλγιο από την παρoυσία Πουτζδεμόν

Με ένα «φάντασμα» το οποίο εξακολουθεί να καταδιώκει τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, παρομοιάζει η De Standaard τον Κάρλες Πουζδεμόντ, εκφράζοντας την άποψη ότι για όσον καιρό ο τελευταίος παραμένει στο Βέλγιο, η κρίση θα βρίσκεται «προ των πυλών» για τον πρωθυπουργό Μισέλ, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, η οποία πλέον είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που θεωρούν «παρείσακτο» τον έκπτωτο Καταλανό ηγέτη και εκείνους που στέκονται στο πλευρό του.

Περίοπτη θέση ανάμεσα στους τελευταίους, καταλαμβάνει και ο «ισχυρός άνδρας» της Φλάνδρας,

δήμαρχος της Αμβέρσας και ηγέτης του N-VA Μπαρτ Ντε Βέβερ, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι «αισθάνεται φίλος» με τον Πουζδεμόντ και επειδή γι’ αυτόν «οι φίλοι είναι πάντα καλοδεχούμενοι», «δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει στις δύσκολες στιγμές που περνά» (Το ενδεχόμενο η ισπανική δικαιοσύνη να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουζδεμόντ, καθώς ο τελευταίος δεν σκοπεύει να παραδοθεί, εξετάζει από την πλευρά της η De Tijd).

Σε άλλο ρεπορτάζ, η εφημερίδα επαινεί την επικοινωνιακή στρατηγική του Πουζδεμόντ, ο οποίος, όπως εκτιμά η εφημερίδα, παρά τις «κλειστές πόρτες» που εξακολουθεί να συναντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταβάλλει «υπεράνθρωπες προσπάθειες» να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα, μεταφέροντας, πλέον, το στρατηγείο του, στην καρδιά της Ευρώπης.

Τη βούληση του Πουζδεμόντ να παραμείνει στο Βέλγιο για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζει με τη σειρά της η De Morgen, μιλώντας για μια «οικειοθελή εξορία», την οποία ο ίδιος δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει.

Η εφημερίδα εκτιμά, ωστόσο, ότι η επίσημη άσκηση δίωξης σε βάρος του Πουζδεμόντ από την πλευρά των ισπανικών αρχών εντείνει τις πιέσεις προς τη βελγική κυβέρνηση, τη στιγμή που ο Βέλγος πρωθυπουργός πασχίζει να αποσοβήσει μια διπλωματική κρίση με τη Μαδρίτη.

Συνέντευξη στην De Morgen παραχωρεί και ο Φλαμανδός δικηγόρος του Πουζδεμόντ, Πωλ Μπέκαερτ, στην οποία αναφέρει ότι δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι ο πελάτης του θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες. Σε άλλη συνέντευξη που παραχωρεί στην De Standaard, ο δικηγόρος του Πουζδεμόντ χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και κατευθυνόμενες» τις φήμες περί επιστροφής του πελάτη του στην Καταλονία και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα