«Πόλεμος» Ρώσων μεγιστάνων μέσω κυπριακών εταιρειών

Μετά από μια πενταετή «εκεχειρία» άρχισε ξανά ένας πόλεμος μεταξύ των δύο κύριων μετόχων του ρωσικού μεταλλευτικού κολοσσού OAO Norilsk Nickel με εμπλοκή και κυπριακών εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters η διαμάχη για την υπερίσχυση μεταξύ των Ρώσων μεγιστάνων Βλαντιμίρ Ποτάνιν και Όλεγκ Ντεριπάσκα που είχε σταματήσει πριν από πέντε χρόνια με μια συμφωνία, αναθερμάνθηκε πριν λίγες ημέρες.

Ο λόγος της αναθέρμανσης της διαμάχης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι η πρόθεση του Ποτάνιν να αγοράσει το μερίδιο

του τρίτου μεγαλομέτοχου της Norilsk Nickel, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Σύμφωνα με το Euronews, ο Αμπράμοβιτς φαίνεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ πηγές του ίδιου δημοσιεύματος θέλουν ο Αμπράμοβιτς να έχει τοποθετηθεί στον κολοσσό το 2012 από το Κρεμλίνο ως μέρος της συμφωνίας για να διατηρηθεί η ισορροπία και να δώσει τέλος στη διένεξη των άλλων δύο. Το Κρεμλίνο πάντως το αρνείται.

Από την άλλη ο Ντεριπάσκα προσπάθησε να μπλοκάρει την αγορά του μεριδίου του Αμπράμοβιτς, αφού ο συνέταιρος και ανταγωνιστής του θα είχε προβάδισμα λόγω της θέσης που έχει στον κολοσσό του Διευθύνοντα Συμβούλου αλλά και του γεγονότος ότι κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο.

Μάλιστα έγινε πρόταση, σύμφωνα με το Reuters, να γίνει μια ιδιότυπη δημοπρασία με τη μορφή shootout, και ο χαμένος θα είναι αναγκασμένος να πουλήσει μέρος ή όλο του το μερίδιο στον νικητή, παίρνοντας έτσι τον έλεγχο του 33 δισεκατομμυρίων κολοσσού.

Προς το παρόν η εταιρεία Rusal που ανήκει στον Ντεριπάσκα κατέχει το 27.8 ενώ ο Ποτάνιν το 30.4 της Norilsk Nickel. Από την άλλη ο Αμπράμοβιτς κατέχει το 6.3, από το οποίο το 4.2 βρίσκεται στα χέρια της κυπριακής εταιρείας Crispian.

Η κυπριακή εταιρεία Bonico που ανήκει στον Ποτάνιν στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, ζήτησε να αγοράσει από την Crispian το 4 % του μεριδίου του κολοσσού για 1,5 δισεκατομμύριο.

Νεότερη πληροφόρηση του Reuters δικηγόρος της κυπριακής εταιρείας Crispian, που ανήκει στον Αμπράμοβιτς και σε συνεταίρο του, ζήτησε από το δικαστήριο του Λονδίνου έγκριση για πώληση του 2% του κολοσσού Nickel στον δισεκατομμυριούχο Ποτάνιν.

Πάντως η συμφωνία που έγινε το 2012 μεταξύ των τριών μετόχων έλεγε ότι εάν το ένα μέρος θέλει να πουλήσει μερίδιο, πρέπει να δώσει έγκριση ο άλλος μέτοχος.

Η Crispian έστειλε στην Rusal (Ντεριπάσκα) και στην κυπριακή εταιρεία Whiteleave που ανήκει επίσης στον Ποτάνιν, επιστολή στην οποία γνωστοποιούσε την προσφορά για να αγοράσουν το μερίδιο κάποιος από τους δύο μετόχους. Και οι δύο εταιρείες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δέχτηκαν την προσφορά της Crispian.

Ωστόσο, η Rusal λέει ότι η προσφορά της Crispian δεν είναι έγκυρη, επειδή η Bonico είναι θυγατρική της Whiteleave. Η Rusal προσπάθησε να εμποδίσει δικαστικώς τη συμφωνία.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 5 Μαρτίου και οι δικηγόροι θέλουν να τελειώσει η υπόθεση πριν τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα