Πολεμίδια:Αντιμέτωπες με έξωση οικογένειες που κατοικούν σε τ/κ γη

Δεκάδες οικογένειες προσφύγων που κατοικούν σε τουρκοκυπριακή γη στις ελεύθερες περιοχές, βρίσκονται αντιμέτωπες με έξωση. Οι ιδιοκτήτες, σε 86 συνολικά περιπτώσεις, διεκδικούν την περιουσία τους, μέσω δικαστηρίου. Μεταξύ αυτών, και η περίπτωση του προσφυγικού συνοικισμού Πάνω Πολεμιδιών, η οποία έχει καταχωρίσθηκε, τον Δεκέμβριο του 2017, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πρώτη ακρόαση αναμένεται να ορισθεί εντός του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

Ο Τουρκοκύπριος ιδιοκτήτης της γης, μέσω των διαχειριστών του, αξιώνει την έξωση συνολικά 51 προσφύγων που κατοικούν

στον συνοικισμό Πάνω Πολεμιδιών. Η αγωγή στρέφεται επίσης και εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού εκπροσώπου της Δημοκρατίας, από την οποία αξιώνονται αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης και άλλα. 

Οι 51 εναγόμενοι αναμένεται να μειωθούν στους 46 λόγω θανάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την υπεράσπιση των προσφύγων έχει αναλάβει ο δικηγόρος Αντρέας Γιωρκάτζης.

Σε δηλώσεις τους στο ΣΙΓΜΑ, άμεσα επηρεαζόμενοι δηλώνουν αγανάκτηση για την αγωγή που καταχωρήθηκε εναντίον τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 900 από τα 1000 σπίτια στον συνοικισμό Πάνω Πολεμιδιών είναι κτισμένα σε τουρκοκυπριακή γη, κατόπιν έγκρισης από την κυβέρνηση. 

Οι εν λόγω πρόσφυγες μελετούν το ενδεχόμενο καταχώρησης μαζικών προσφυγών εναντίον της Δημοκρατίας, καθώς θεωρούν πως το κράτος τους ξεγέλασε.

Στα χαρτιά που τους είχαν δοθεί αναγραφόταν πως η γη, που τους παραχωρήθηκε είναι χαλίτικη. Ωστόσο, αφότου πέρασαν μερικές δεκαετίες, ενημερώθηκαν εκ νέου από το κράτος πως τελικά η γη ανήκει σε Τουρκοκύπριους.


Οι επηρεαζόμενοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για να συζητήσουν το όλο θέμα. Εκτός από την περίπτωση των Πολεμιδιών, εκκρεμούν άλλες δύο περιπτώσεις συνοικισμών.

Η μία αφορά 22 οικογένειες στην Δρομολαξιά και η άλλη πρόσφυγες στην Τίμη της Πάφου, όπου κατατέθηκαν πωλητήρια που αφορούν 125 τεμάχια.
Γενικά, η οικογένεια των Τουρκοκυπρίων διεκδικεί περίπου 800 σκάλες γης στις οποίες περιλαμβάνεται τμήμα του αεροδρομίου της Πάφου, μέρος του οδικού δικτύου και μέρος της αεροπορικής βάσης Ανδρέα Παπανδρέου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, έχει διαβεβαιώσει στο παρελθόν τους επηρεαζόμενους πως δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Δημοκρατία αρνείται να μπει σε διαπραγμάτευση με Τουρκοκύπριους που αξιώνουν επιστροφή των περιουσιών τους στις ελεύθερες περιοχές και ταυτόχρονα, διαχειρίζονται περιουσίες ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα