Ποιος είναι ο εμπνευστής;

Κεντρική και Τράπεζα Κύπρου δεν συμφωνούν για τη λίστα με τα δάνεια βουλευτώνΠοιος ζήτησε και γιατί τη λίστα; Προϋπήρχε στην Τράπεζα; Υπήρξε σχετική οδηγία ή όχι; Πολλαπλασιάζονται τα αναπάντητα ερωτήματα, την ώρα που ο Γενικός Εισαγγελέας αναλαμβάνει δράσηΠΡΟΚΥΠΤΕΙ και πολύ σοβαρό ζήτημα παραβίασης του τραπεζικού απορρήτουΣε πορεία σύγκρουσης βρίσκονται η Κεντρική Τράπεζα,

ως επόπτης και η Τράπεζα Κύπρου, ως εποπτευόμενος, με φόντο την περιβόητη λίστα με τα δάνεια και υποχρεώσεις βουλευτών. Η Διοικητής της Κεντρικής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σε αποκλειστικές δηλώσεις της στη «Σημερινή», απορρίπτει κατηγορηματικά δημόσια τοποθέτηση του Διευθυντή Εταιρικής Εικόνας της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλη Περσιάνη, ότι η λίστα ετοιμάστηκε και διαβιβάστηκε στην Κεντρική κατόπιν σχετικής οδηγίας, γι' αποστολή των στοιχείων που αφορούν μόνο βουλευτές.Μας ζητήθηκεΚομβικό σημείο στην ιστορία της λίστας φαίνεται να είναι το πότε και γιατί αυτή ετοιμάστηκε. Η Τράπεζα Κύπρου, διά του διευθυντικού της στελέχους Μιχάλη Περσιάνη, αλλά και μέσω διευκρινιστικής ανακοίνωσης, υποστήριξε ότι η λίστα ετοιμάστηκε κατόπιν οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του εποπτικού της ελέγχου. Ετοιμάστηκε και στάλθηκε διά της συνήθους οδού, χωρίς περαιτέρω σχόλια ή διευκρινίσεις για το ποιος ήταν ο λόγος που αυτή ζητήθηκε, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τεράστια ωστόσο σημασία έχει το τι ακριβώς ζητήθηκε (αν τελικά ζητήθηκε) από την Κεντρική Τράπεζα. Κατά τον κ. Περσιάνη, μετά από σαφέστατη ερώτηση της «Σ», η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε, εντός Ιανουαρίου, την οικονομική έκθεση μόνο των βουλευτών και όχι οποιουδήποτε άλλου Πολιτικά Εκτεθειμένου Προσώπου (ΠΕΠ). Η διευκρίνιση αυτή ήταν αναγκαία, καθώς, με βάση την πάγια οδηγία της ΚΤΚ, ο όρος ΠΕΠ είναι ευρύτατος και περιλαμβάνει σωρεία άλλων προσώπων, ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο τους βουλευτές.Το απόλυτο μπάχαλοΟι δηλώσεις Περσιάνη και η αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν την Τράπεζα Κύπρου σε έκδοση διευκρινιστικού δελτίου Τύπου, στο οποίο αναφέρει τα εξής: «Το έγγραφο ολοκληρώθηκε με βάση τα υπόλοιπα των λογαριασμών ως είχαν στις 31/1/2015, όπως φαίνεται και στην ημερομηνία που φέρει. Η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε το έγγραφο στις 2 Μαρτίου 2015, μετά από δημοσίευμα σε εφημερίδα και δεν είχε ζητήσει την εκ των προτέρων προετοιμασία της συγκεκριμένης λίστας, ή άλλης λίστας που να αφορά πολιτικά πρόσωπα».Η διευκρίνιση της Τράπεζας Κύπρου ικανοποίησε τελικά την Κεντρική, ως προς την αλήθεια των γεγονότων. Σε δήλωσή της αργά χθες βράδυ, η Εκπρόσωπος της ΚΤΚ ανέφερε ότι η Κεντρική, προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων, «διευκρινίζει ότι ουδέποτε έδωσε οδηγίες, είτε από τη Διοικητή είτε από οποιονδήποτε άλλον, για να ετοιμαστεί έγγραφο ή να καταρτιστεί λίστα που να περιέχει τα δάνεια βουλευτών ή οποιωνδήποτε άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Αυτό επιβεβαιώνεται από το δελτίο Τύπου που εξέδωσε απόψε η Τράπεζα Κύπρου». Τόνισε ότι η ΚΤΚ ζήτησε σχετική πληροφόρηση, καθηκόντως, ως η αρμόδια εποπτική Αρχή, μετά το δημοσίευμα σε ημερήσια εφημερίδα στις 2 Μαρτίου και υπογράμμισε ότι «ουδέποτε δημοσιοποίησε το συγκεκριμένο έγγραφο, ούτε έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τη δημοσιοποίησή του».Κατηγορηματική διάψευσηΤα όσα λέχθηκαν προηγουμένως από την Τράπεζα Κύπρου απέρριψε, με δηλώσεις της στη «Σ», η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Σε επικοινωνία που είχαμε και αφού της παραθέσαμε τις δηλώσεις του κ. Περσιάνη, ώστε να σχολιάσει, η κ. Γιωρκάτζη απέρριψε τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι «ουδέποτε ζητήθηκε με οδηγία ή άλλως πως από την Κεντρική Τράπεζα η ετοιμασία λίστας από την Τράπεζα Κύπρου, με την οικονομική έκθεση των 56 βουλευτών».

Αντίθετα, όπως υποστήριξε στην εφημερίδα μας, «η Κεντρική Τράπεζα είχε διαβάσει σχετική είδηση περί ύπαρξης λίστας σε καθημερινή εφημερίδα, στις 2 Μαρτίου και αντιδρώντας ζήτησε από την Τράπεζα, αν έχει τέτοια λίστα, να τη διαβιβάσει στην εποπτική Αρχή, κάτι που έγινε αυθημερόν διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Θέση που θολώνει ακόμη παραπάνω το ζήτημα και που, αν ισχύει, αντιστρέφει τα γεγονότα. Μάλιστα η κ. Γιωρκάτζη προκάλεσε, μέσω της «Σημερινής», όπως ο Διευθυντής της Τράπεζας κ. Περσιάνης, που επικαλέστηκε την ύπαρξη οδηγίας, εντοπίσει και δώσει στη δημοσιότητα αυτήν την οδηγία που να αποδεικνύει το ορθό των θέσεών του.Τραπεζικό απόρρητοΣτο μεταξύ, μέσα σε όλο τον κυκεώνα των εξελίξεων, προκύπτει και το πολύ σοβαρό ζήτημα παραβίασης του τραπεζικού απορρήτου. Ήδη εμπλεκόμενοι βουλευτές άφησαν να εννοηθεί ότι θα κινηθούν νομικά, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη να ξεκαθαρίσει ποιος και πότε διέρρευσε την επίμαχη λίστα. Από πλευράς Τράπεζας Κύπρου υποστηρίζουν ότι κατόπιν διερεύνησης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η λίστα να διέρρευσε από κάποιον εντός του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος. Την ίδια ώρα, όμως, τα ίδια δηλώνουν και κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, η κ. Γιωρκάτζη σημείωσε στη «Σ» ότι «η λίστα ήταν υπ' όψιν πολλών προσώπων εντός της Τράπεζας Κύπρου», αφήνοντας να νοηθεί ότι εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή για εντοπισμό της πηγής της διαρροής. Προς ενίσχυση, δε, της θέσης της, επανέλαβε ότι «η ύπαρξη λίστας ήταν γνωστή τουλάχιστον από τις 2 Μαρτίου, οπόταν υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα, πριν καν αυτή ζητηθεί από την Κεντρική».Ποινική έρευναΤην ώρα, πάντως, που οι δυο πλευρές «τσακώνονται» ως προς το ποιος, πότε ή εάν ζητήθηκε η λίστα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανακοίνωσε, στη βάση των πρακτικών της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών την περασμένη Πέμπτη, την έναρξη ποινικής διερεύνησης. Αντικείμενό της οι ισχυρισμοί εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, περί δωροδοκίας του από δικηγορικό γραφείο.

«Αφού μελέτησα προσεκτικά τα επίμαχα σημεία δηλώσεων που έγιναν από παριστάμενα πρόσωπα ενώπιον της Επιτροπής, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δικαιολογείται και θα πρέπει να διεξαχθεί ποινική έρευνα σχετικά με αναφορές οι οποίες έγιναν ως προς κατ’ ισχυρισμόν δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Κληρίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι, επί του παρόντος, είναι η μόνη αναφορά που πιθανόν να ενέχει ποινική πτυχή.Ανεξάρτητη διερεύνησηΜάλιστα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι η διερεύνηση θα είναι ανεξάρτητη, από ποινικό, δηλαδή, ανακριτή και όχι από την Αστυνομία, όπως πολλοί ανέμεναν. «Η έρευνα που θα διεξαχθεί, για ευνόητους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην καθημερινή επαφή και σχέση των αστυνομικών ανακριτικών οργάνων με τη Νομική Υπηρεσία, θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, έτσι ώστε να τηρηθούν και να φαίνονται ότι τηρήθηκαν τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας», σημείωσε στην ανακοίνωσή του, προαναγγέλοντας τις οδηγίες που θα δοθούν, ότι, δηλαδή, θα ζητηθεί η έρευνα να περατωθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Υπέδειξε ότι λεπτομέρειες ως προς το πρόσωπο του ανακριτή και συναφή θέματα θα ανακοινωθούν αργότερα.Μπαράζ επαφών ΑναστασιάδηΤΑ όσα τραγελαφικά έλαβαν χώρα και οι δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν θα τεθούν από σήμερα στο μικροσκόπιο του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος παρουσιάζεται σφόδρα ενοχλημένος. Πριν από την ανακοίνωση των αποφάσεών του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει μπαράζ επαφών με το σύνολο των εμπλεκομένων, ενώ θα ακούσει και τις απόψεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σκοπός είναι όπως οι αποφάσεις που θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν, να οδηγήσουν σε αποκατάσταση του κύρους κορυφαίων θεσμών της Δημοκρατίας, όπως επανειλημμένα και χθες ανέφεραν μέλη του προεδρικού επιτελείου. Οι επαφές του Προέδρου έχουν ως εξής:ΣΗΜΕΡΑ12.45μμ - Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης1.15μμ - Προεδρεύων Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης6.30μμ - Γενικός Εισαγγελέας Κώστας ΚληρίδηςΚΥΡΙΑΚΗ11.30πμ - Σύσκεψη Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων6.30μμ - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη7.00μμ - Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Κεντρικής Τράπεζας

Keywords
Τυχαία Θέματα