Ποιοι φταίνε για τα €50 εκ. που θα πληρώσεις σε φορολογίες;

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής συζητήθηκε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ) καθώς και οι στόχοι σχετικά με το μείγμα ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και στις μεταφορές που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Για αυτούς τους στόχους, έχουμε δεσμευτεί ως Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα τους πετύχουμε μέχρι το 2020. Στόχος των συζητήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία να εναρμονιστεί και να εφαρμόσει την οδηγία

της ΕΕ για την χρήση ΑΠΕ στις μεταφορές.

Πέραν από την προσπάθεια εξεύρεσης “πατέντας” για να ξεφύγουμε από τους δεσμεύσεις μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, τίποτα δεν αποφασίστηκε, καμία ευθύνη δεν αναλήφθηκε, καμία πρωτοβουλία δεν υιοθετήθηκε.

Ήταν φανερή η δυσκολία των ανωτέρων λειτουργών του Υπουργείο Εμπορίου να προτείνουν την οποιαδήποτε λύση μπροστά στους διαβασμένους βουλευτές. Φαίνεται ότι ακόμη τους κατατρέχει ο κρατισμός και οι νοοτροπίες άλλων εποχών όπου μόνο αυτοί ξέρουν καλύτερα. Δύσκολοι καιροί για τεχνοκράτες νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που αρνείται να αφήσει την αγορά να δουλέψει αλλά αντίθετα βάζει εμπόδια.

Όσον αφορά την εναρμόνιση και τις φορολογίες των €50,000,000, η προθεσμία εναρμόνισης με την οδηγία ήταν στις 10/09/2017, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη.

Δύο μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας, το Υπουργείο Εμπορίου έστειλε για νομοτεχνικό έλεγχο, νομοσχέδιο στην Νομική Υπηρεσία. Προφανώς, κάποιος στο υπουργείο δεν νοιαζόταν για την έγκαιρη εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΕΕ έστειλε προειδοποιητική επιστολή. Τέσσερις μήνες μετά την παραλαβή της επιστολής, απάντησε το Υπουργείο Εμπορίου. Προφανώς, κάποιος στο υπουργείο δεν νοιαζόταν να απαντήσει στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της μη εναρμόνισης είναι περίπου €50,000,000 και θα το πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης μέσα από την επιπρόσθετη φορολόγηση των υγρών καυσίμων. Προφανώς κάποιος στο υπουργείο δεν νοιάζεται για το ποιος θα πληρώσει.

Την ευθύνη για την μη εναρμόνιση έχει το Υπουργείο Εμπορίου και συγκεκριμένα ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης ως ο πολιτικός προϊστάμενος και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Στέλιος Χειμώνας ως ο διοικητικός προϊστάμενος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να εφαρμόσει την ηλεκτροκίνηση στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Προφανώς, κάποιος δεν του είπε ότι οι εξαγγελίες του ήταν υποχρεώσεις του ως Προέδρου χώρας μέλος της ΕΕ. Αντί αυτού, θα πληρώσουμε φορολογίες €50,000,000.

Ως Συμμαχία Πολιτών, αναμένουμε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και από τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη να δείξουν ότι νοιάζονται για τον Κύπριο φορολογούμενο και να λάβουν πειθαρχικά μέτρα στο Υπουργείο Εμπορίου για αυτό το κόστος των €50,000,000.

Ως Συμμαχία Πολιτών, αναμένουμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανακοινώσει τα χρονοδιαγράμματα ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων του στην σελίδα 125 του προεκλογικού του προγράμματος σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

Τα οποιαδήποτε μέτρα θα πρέπει να είναι αποκλειστικά προς το συμφέρον του πολίτη και καταναλωτή και όχι προς το συμφέρων των εταιρειών πετρελαιοειδών. Αλλιώς δεν μπορούμε να αποκαλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία, ευνοούμενο κράτος, όταν ο πολίτης δεν έχει, ούτε νιώθει ότι έχει, εύνοια.

Παναγιώτης Σαββίδης-Αναπληρωτής Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα