Εκδήλωση μνήμης για την τουρκική εισβολή στη Νέα Υόρκη

Η κυπριακή τραγωδία και οι αγώνες της κυπριακής παροικίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική στο κυπριακό, αναβίωσαν σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αστόρια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Νεολαία της ΠΟΜΑΚ στις ΗΠΑ (ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ) και οι Νέοι Επαγγελματίες του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με την υποστήριξη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής,

του Επιμελητηρίου και της ΠΣΕΚΑ.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δοθεί ευκαιρία στα νέα άτομα της κυπριακής παροικίας – που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου - ακούγοντας εμπειρίες ατόμων που βίωσαν την εισβολή, να ευαισθητοποιηθούν και να εμπλακούν περισσότερο στη ζωή των ομογενειακών οργανισμών και στην προώθηση του κυπριακού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έκανε μία σύντομη αναδρομή στο Κυπριακό και μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης με θέμα «Προσκλητήριο για δράση», μίλησε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, που έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας τους νέους να αφιερώνουν μία μέρα τον χρόνο για να επισκέπτονται την Ουάσιγκτον και να συναντούν τους βουλευτές και γερουσιαστές τους, εγείροντας και προωθώντας τα θέματά μας.

Αναφερόμενος στην περυσινή διάσκεψη για την Κύπρο στον Κραν Μοντανά, ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου είπε πως έληξε χωρίς συμφωνία εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Κι ενώ αρνήθηκε τον τερματισμό τους, επιδίωξε τη συνέχιση των επεμβατικών της δικαιωμάτων.

Είπε ότι η Τουρκία προσπάθησε να είναι και δικαστής και ένορκος στην διαδικασία επιτήρησης, ενώ παράλληλα δεν ήταν έτοιμη να δεσμευθεί για την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τη στρατιωτική της παρουσία στο διηνεκές.
«Κανένα σύγχρονο κράτος στον κόσμο δεν θα μπορούσε να δεχτεί τη διαιώνιση τέτοιων αναχρονιστικών συνθηκών», είπε ο Κύπριος πρέσβης.

Αναφερόμενος στη σημερινή στασιμότητα στη διαδικασία, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειες στον τρόπο επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στηριζόμενη στο συσσωρευμένο κεκτημένο της διαδικασίας έως τώρα και βάσει του πλαισίου που ορίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή των παραμέτρων του εδαφικού, της πολιτικής ισότητας, του περιουσιακού, της ισότιμης μεταχείρισης, της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Η όλη διαδικασία περιπλέκεται περαιτέρω με τις τουρκικές εκλογές και τα συγκεχυμένα μηνύματα που προέρχονται από την Άγκυρα. Όπως οι προκλητικές πράξεις στην ΑΟΖ μας, η αμφισβήτηση της βάσης των συνομιλιών και ακόμη και αναφορές σε Σχέδιο Β'. Ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, παρά να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι έχουμε υποχρέωση ως Έλληνες να αγωνιστούμε για να δούμε την δικαιοσύνη να επιστρέφει στην Κύπρο, παρότι – όπως είπε - υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι έχοντας περάσει 44 χρόνια χρειάζεται να συμβιβαστούμε στις αρχές μας.

Είπε ότι η δική του οικογένεια – που βρισκόταν στην Αμερική όταν έγινε η εισβολή – έχασε την περιουσία της στην Κερύνεια, ενώ οι γονείς του πέθαναν στα ξένα με ανεκπλήρωτο το όνειρο της επιστροφής σπίτι τους.

Είπε ότι οι αγώνες που διεξάγει τα 44 αυτά χρόνια η Ομογένεια είναι για την προάσπιση αμερικανικών αρχών και αξιών, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία αναξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ.
«Η Ισλαμοποίηση της Κύπρου είναι μόνο η αρχή. Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ισλαμοποίησης», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η πρώην πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ Χριστίνα Σιάιλα, ανέφερε ότι ο στόχος της εκδήλωσης είναι να εμπλακεί η κοινότητα σε διάλογο με τη νεολαία. Μίλησε για την ιστορία του Κύπριου της Αμερικής Ξενή Θωμά, που πέρασε έξι μήνες αιχμάλωτος στην Τουρκία μετά την εισβολή.

«Τέτοιες ιστορίες χτίζουν το χαρακτήρα και την επιμονή μας», είπε.

Η ραδιοφωνική παρταγωγός Έλενα Μαρουλέτη, που ήταν σε νεαρή ηλικία το 1974, περιέγραψε πως έφυγαν από το Βαρώσι μετά τη δεύτερη εισβολή μόνο με τα ρούχα που φορούσαν, καταφεύγοντας στις βάσεις και πως, μετά από επιμονή της, η μητέρα της επέστρεψε 4 μέρες αργότερα στην κατεχόμενη πλέον πόλη, για να της φέρει την κιθάρα και τα πουλιά της.

Αναφέρθηκε στην εμπλοκή της στην Αμερική με τη δημοσιογραφία και τον πολιτισμό και τόνισε τη σημασία που έχει η διαφωτιστική δουλειά ακόμη κι ενός ανθρώπου.

Ο Σταύρος Καμηλάρης από τον κατεχόμενο Αγιο Γεώργιο, ήταν 19 χρονών και υπηρετούσε στην 33η Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Πέλα Πάις. Αναπτύσσοντας τι σημαίνει γι’ αυτόν το «Δεν Ξεχνώ», μίλησε για τις μάχες στον Πενταδάκτυλο, τους νεκρούς συντρόφους του στον Άγιο Ιλαρίωνα, την υποχώρηση, την αγωνία για τους δικούς του που ήταν στο Πέλα Πάις και τον νόμιζαν νεκρό.

«Η οικογένειά μου ήταν αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι και τα έχασαν όλα σε μία μέρα».

Ο ίδιος, πρόεδρος του Σωματείου Λάμπουσα και χρόνια στέλεχος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, ήλθε στην Αμερική με 300 δολάρια στην τσέπη.

Η Σοφία Κοτζιά ήταν 7 χρονών και κατοικούσε με τη μητέρα της στην Έγκωμη, ενώ ο πατέρας της ολοκλήρωνε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Περιέγραψε τους βομβαρδισμούς και την απομάκρυνση από το σπίτι τους μετά τη δεύτερη εισβολή, καθώς οι Τούρκοι είχαν πλησιάσει πολύ. Αφηγήθηκε τη διαδρομή από την Έγκωμη στο Γέρι, όπου έβλεπε αυτοκίνητα βομβαρδισμένα από τουρκικά αεροπλάνα και νεκρούς. Κι έπειτα τις εικόνες που είχε επισκεπτόμενη καταυλισμούς προσφύγων. ΄Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τη μητέρα της έφυγαν για την Αμερική.

Η Έφη Λέκκα, υποδιευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Queens College, περιέγραψε τις αντιδράσεις στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα μετά την εισβολή. Τη μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο του 1974, τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για συγκέντρωση ρούχων και χρημάτων για τους πρόσφυγες, τις δραστηριότητες της οργανωμένης παροικίας για το εμπάργκο, τις δραστηριότητες κατά της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, την πορεία στην Ουάσιγκτον, τη συμμετοχή στις πορείες των γυναικών κ.α.

«Κανείς μας, ποτέ, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι μετά από 44 χρόνια θα συνεχίζαμε να παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό», είπε.

Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιναού και η πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΠΑ Γεωργία Σταύρου.

Παρευρέθηκαν – μεταξύ άλλων – ο επίσκοπος Ζήλων Σαεβαστιανός, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Αλέξης Φαίδων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, οι αναπληρωτές, μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, Διονύσης Καλαμβρέζος και Μενέλαος Μενελάου, κ.α.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα