Ποιοι ευθύνονται για τις αυξήσεις σε τιμές των φθαρτών στην Κύπρο

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» βρέθηκε καλεσμένος ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Λουκάς Αριστοδήμου, ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου Κυριάκος Καϊλάς και ο Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Θωμάς Θωμά.

Ερωτηθείς για την άνοδο των τιμών, ο Λουκάς Αριστοδήμου διερωτήθηκε εάν τελικά οι καταναλωτές πρέπει να παρακαλούν να βρέχει ή να μην βρέχει, αφού «είμαστε μια χώρα με καπρίτσια, μέχρι και τον Θεό τον έχουμε τρελάνει. Βρέχει, έχουμε προβλήματα,

δεν βρέχει, έχουμε προβλήματα και οι τιμές ανεβαίνουν». Επεσήμανε δε ότι υπάρχει κατανόηση ότι λόγω της κακοκαιρίας μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στους παραγωγούς, αλλά πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι παραγωγοί. Εξήγησε ότι οι παραγωγοί θέλουν εισόδημα, δεν έχουν κέρδος, αλλά «το κέρδος πηγαίνει στους εμπόρους και στους μεσάζοντες, στο καρτέλ». Αναφέρθηκε στις αδυναμίες του κράτους με τις ελαττωματικές ή μη εφαρμόσιμες νομοθεσίες. Ευθύνη, για τον Λουκά Αριστοδήμου, έχει και το Υπουργείο Εμπορίου και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η οποία δεν είναι ανεξάρτητη και υπόκειται στο Υπουργείο Εμπορίου. Απεύθυνε ερώτηση, μάλιστα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο της Βουλής γιατί οι Κύπριοι καταναλωτές να είναι δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους και να υφίστανται διάκριση στις φορολογίες και να μην έχουν προστασία. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι υφίσταται καρτέλ στα γεωργικά προϊόντα εδώ και χρόνια, γιατί δεν υπάρχουν νόμοι προστασίας των καταναλωτών.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν καρτέλ, ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου Κυριάκος Καϊλάς ανέφερε ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού «όντως υπάρχει εκμετάλλευση από τους εμπόρους στους παραγωγούς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζονται πολλά προβλήματα, εξαιρούνται όλες οι μηχανικές εργασίες. Για να βγάλουν πατάτες οι πατατοπαραγωγοί, θα πρέπει να βγάλουν με την παλιά μέθοδο, μετά πρέπει να πλυθούν γιατί θα είναι γεμάτες λάσπη. Όλο αυτό το κόστος πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές». Προτρέπει τους καταναλωτές μάλιστα, πηγαίνοντας προς τα ορεινά, να δουν στο Ακάκι πώς δουλεύουν οι αγρότες σήμερα. Δεν χρησιμοποιούν ούτε ένα μηχάνημα. Το ίδιο και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες περιορίζουν τη γονιμότητα στις ντομάτες και τα αγγουράκια, άρα δεν υπάρχουν υπερπαραγωγή. Όλα αυτά προκαλούν έλλειψη προϊόντων και ανεβαίνουν οι τιμές. Έστειλε όμως ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι με την εισροή ροών στα φράγματα θα υπάρχουν περισσότερα προϊόντα και πιο χαμηλές τιμές.

Ερωτηθείς δε ο Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Θωμάς Θωμά, εάν δικαιολογείται αύξηση των τιμών σε ένα 24ωρο ή ένα 48ωρο, απάντησε ότι ο αγρότης είναι ο τελευταίος που ευθύνεται για τις αυξήσεις στις τιμές. Επεσήμανε και ο ίδιος ότι όσον αφορά στα καρτέλ, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν μπορούν ακόμα να ορίζονται οι τιμές των προϊόντων «κάτω από την τερατσιά». Παίρνοντας τον λόγο, ο Λουκάς Αριστοδήμου ανέφερε ότι τις τιμές ορίζουν τα καρτέλ και όχι οι παραγωγοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα