Τσαβούσογλου: Σημαντική για σταθερότητα η ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Η ζώνη ασφαλείας βορείως της Συρίας είναι σημαντική για τη σταθερότητα, είναι σημαντική για την επιστροφή των Σύριων, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρώτα από όλα οι δύο αρχηγοί των γενικών επιτελείων στρατού Τουρκίας και ΗΠΑ συζήτησαν για το πώς μπορεί να γίνει συντονισμός για απόσυρση

των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Πρόσθεσε ότι αξιολόγησαν και τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Για τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πριν από 1,5 χρόνο είχαν υποβάλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά τους. «Εμείς πήραμε τους S-400 γιατί έχουμε ανάγκη. Αλλά έχουμε και από άλλο σύστημα ανάγκη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εξίσου σημαντικό για την Τουρκία είναι το κόστος αλλά και ο τρόπος αποπληρωμής μίας πιθανής αγοράς του αμερικανικού συστήματος, ενώ σε τεχνικό επίπεδο οι όροι της Τουρκίας είναι δύο: συμπαραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων χαρακτήρισε τη σχέση της χώρας του με την Τουρκία ‘ρομαντική’: «Θα χαρακτήριζα τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών ‘ρομαντική’, παρόλο που μπορεί να παρεξηγηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Όπως είπε, η σχέση αυτή είναι πέραν από πολιτικά όρια και ιδεολογίες, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την Τουρκία, αλλά και πολλά κοινά συμφέροντα με την Τουρκία, ειδικά στα Βαλκάνια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ευχήθηκε η FYROM να γίνει σύντομα ο 30ος εταίρος του ΝΑΤΟ, ενώ έκανε αναφορά και στις εξελίξεις σχετικά με το ονοματολογικό, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και κατά τη μετέπειτα διαδικασία.

«Οι πολιτικές μας σχέσεις είναι θαυμάσιες θα ήθελα να δηλώσω. Είμαστε μία χώρα που έχει εξ αρχής αναγνωρίσει τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Αναφορικά με το θέμα της αλλαγής του ονόματός της, παρακολουθούμε τις συμφωνίες με την Ελλάδα. Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις που πήρε ή θα πάρει ο λαός και η βουλή της Μακεδονίας. Και θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και κατά τη μετέπειτα διαδικασία».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι τελικά θα αρθούν τα εμπόδια για ένταξη της Μακεδονίας στους ευρωπαϊκούς ατλαντικούς θεσμούς και ότι η Τουρκία ήταν από την αρχή από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μεταξύ των συμμάχων για την ένταξη της Μακεδονίας και των άλλων βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ. «Αυτή η στήριξή μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον», είπε.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ απάντησε ότι θέλει να του απευθύνει ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας από το ‘μακεδονικό’ λαό, ενώ έκανε λόγο και για ‘μακεδονική’ γλώσσα όταν αναφέρθηκε σε μία κοινή λέξη που υπάρχει και στα τουρκικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα