Ποινικές έρευνες για τον Συνεργατισμό- Εμπλέκονται ανώτερα τραπεζικά στελέχη

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στις αστυνομικές έρευνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στο ΣΙΓΜΑ, πριν από μερικές ημέρες οι ανακριτές έλαβαν και αξιολογούν μια πρώτη δέσμη σημαντικών στοιχείων που ζήτησαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ, το απότοκο της πρώην Συνεργατικής. Πρόκειται για έγγραφα τα οποία περιλαμβάνουν ποσά δανεισμών, αναδιαρθρώσεων και διαγραφών, με ημερομηνίες, ονόματα και υπογραφές εμπλεκομένων σε ύποπτες συναλλαγές.  

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο μικροσκόπιο των ανακριτών

αναμένεται να βρεθούν και εκθέσεις εσωτερικών ελέγχων στην πρώην Συνεργατική.
Διαπίστωναν σωρεία παρατυπιών  σε δανεισμούς και αφήνονταν   υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση μελών Επιτροπειών των ΣΠΙ, άλλα στελεχών και συγγενών τους. Γίνονταν, επίσης, εισηγήσεις για διεξαγωγή αστικών και ποινικών ερευνών.

Τέτοιες, αποκαλυπτικές εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου στην Συνεργατική αποτέλεσαν και την βάση, της - προ μερικών μηνών - έρευνας του ΣΙΓΜΑ, η οποία είχε  ρίξει φως σε ύποπτους δανεισμούς, με ονόματα και υπογραφές Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι έρευνες αναμένεται να εντατικοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο, οπόταν αναμένεται να ληφθούν κι' άλλα στοιχεία από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Θα αξιολογηθούν σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που συνόδευαν το πόρισμα, το οποίο είχε αποστείλει στην Αστυνομία η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Βάσει της ενημέρωσής μας, η έρευνα της Αστυνομίας, κατόπιν συνεννόησης με την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα επικεντρωθεί στα δάνεια που δόθηκαν σε τραπεζικά στελέχη και δεν θα αγγίξει τα δάνεια σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, κομμάτι που έχει ήδη αναλάβει ομάδα ελεγκτών υπό της οδηγίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η έκθεση που θα ετοιμάσει ο Γενικός Ελεγκτής αναμένεται να διαβιβαστεί στους ανακριτές μέσω της Νομικής Υπηρεσίας για αξιολόγηση.
Από την στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί το “ξεσκόνισμα” εγγράφων, οι ανακριτές αναμένεται να συνεχίσουν την έρευνα με την λήψη καταθέσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών. 

Το αστυνομικό έργο αναμένεται να αγγίξει συνολικά 27 πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Ακολούθως, θα επεκταθεί και σε άλλα σημαντικά θέματα που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας στην επιστολή του προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον περασμένο Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα