Ποια στρατιωτική βοήθεια στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς

Ώρες μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε «ακλόνητη» υποστήριξη στον στενότερο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον, η οποία παρέχει περίπου 3 δισ. δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, διέταξε τη μετακίνηση στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών πιο κοντά στο Ισραήλ ως ένδειξη υποστήριξης μετά την επίθεση του Σαββάτου από την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα.

Ο

υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς «μαζική τρομοκρατική επίθεση» σε συνέντευξή του στο ABC News την Κυριακή. 

Ακολουθεί μια καταγραφεί της στρατιωτικής υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έτσι όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Αl Jazeera.:

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

Το USS Gerald R Ford Carrier Strike Group θα μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία του.

Το USS Ford είναι το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον το USS Normandy, ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων οπλισμένο με ναυτικά πυροβόλα όπλα και αντιτορπιλικά USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney και USS Roosevelt.

Πολεμοφόδια

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν πυρομαχικά στο Ισραήλ.

Τα αναχαιτιστικά είναι για το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ. Αυτές είναι οι συσκευές που χτυπούν τους πυραύλους της Χαμάς και σε ορισμένες περιπτώσεις τους αναγκάζουν να εκραγούν ακίνδυνα στον αέρα αντί να προσγειωθούν.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera είπε ότι αμερικανικά πυρομαχικά αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προμηθευτεί σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στο Ισραήλ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πώς απάντησε η Χαμάς στη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ;

Η Χαμάς έχει χαρακτηρίσει την ανακοίνωση των ΗΠΑ ως «επιθετικότητα» κατά των Παλαιστινίων.

«Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα παράσχουν ένα αεροπλανοφόρο για να υποστηρίξει την κατοχή [Ισραήλ] είναι πραγματική συμμετοχή στην επίθεση εναντίον του λαού μας», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση την Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα