Tι ισχύει με το πέρασμα της Ράφα από Γάζα προς Αίγυπτο

Η Ράφα είναι η νοτιότερη περιοχή της Γάζας με πληθυσμό άνω των 250.000 κατοίκων. Η πόλη είναι ο τόπος διέλευσης των συνόρων της Ράφας, το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ Αιγύπτου και Κράτους της Παλαιστίνης. 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις καλούν τους αμάχους Παλαιστινίους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς, να εγκαταλείψουν τον θύλακα προς την Αίγυπτο,

καθώς κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση του εβραϊκού κράτους με την τρομοκρατική οργάνωση.

"Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα είναι ακόμη ανοικτό. Όποιος μπορεί να εξέλθει της Λωρίδας, θα τον συμβούλευα να το φύγει άμεσα", σημείωσε ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, μιλώντας σε ξένους εκπροσώπους του Τύπου.

Λίγο αργότερα ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές ανακάλεσαν τη σύστασή τους, δεδομένου ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα έχει πλέον κλείσει. Από την πλευρά τους οι αιγυπτιακές αρχές αναφέρουν ότι το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος οφείλεται σε ισραηλινό πλήγμα τη Δευτέρα.

Το 2020, το πέρασμα της Ράφα και το πέρασμα του Ερέζ στο Ισραήλ ήταν ανοιχτά μόνο για 125 ημέρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι που επιθυμούν να φύγουν πρέπει να υποβάλουν αίτηση για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την κατάσταση των συνόρων.

Όσοι μπορούν να περάσουν από τη διάβαση της Ράφα πρέπει στη συνέχεια να κάνουν ένα ταξίδι έξι έως οκτώ ωρών μέσω της ερήμου του Σινά περνώντας από πολλά αιγυπτιακά σημεία ελέγχου στο δρόμο τους προς το Κάιρο, περίπου 400 χιλιόμετρα (250 μίλια) μακριά. Το δεύτερο πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο είναι η πύλη Salah al-Din, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Η τρίτη διάβαση από τη Ράφα είναι η ελεγχόμενη από το Ισραήλ διάβαση Karem Abu Salem, γνωστή ως Kerem Shalom στους Ισραηλινούς.

Η Γάζα δεν έχει λειτουργικά αεροδρόμια μετά τον βομβαρδισμό και την κατεδάφιση του διεθνούς αεροδρομίου Yasser Arafat το 2001 από το Ισραήλ, μόλις τρία χρόνια αφότου άνοιξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα