Πλουτώνιο για πυρηνικά παράγει η Β.Κορέα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις με πυρηνικά σε περιοχή της Βόρειας Κορέας, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα, όπως καταγράφεται από τους δορυφόρους.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας της περιοχής και ποσότητες πλουτώνιου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Πιονγκγιάνγκ για κατασκευή πυρηνικών όπλων. Η χώρα βελτιώνει συνεχώς τα πυρηνικά της όπλα σε ποιότητα και ποσότητα.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας

της περιοχής του τετραγώνου του Yongbyon, όπως ονομάζεται, είχε αναστείλει τις λειτουργίες του το 2007. Η Πιονγκγιάνγκ, όμως έχει άλλα σχέδια για αυτόν, καθώς τον επανέφερε σε λειτουργία από το 2013, πραγματοποιώντας μάλιστα και την τρίτη στη σειρά πυρηνική δοκιμή.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως με την επανέναρξη του πυρηνικού αντιδραστήρα μπορεί να φτιάχνονται βόμβες πλουτωνίου κάθε χρόνο.

Στις εγκαταστάσεις φαίνεται έντονη κινητικότητα από τους δορυφόρους σύμφωνα με αμερικανική πηγή. Ωστόσο η όλη εικόνα γύρω από τις εγκαταστάσεις στην περιοχή δεν είναι ξεκάθαρη.

Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει μια πολύ μικρή συσκευή, ικανή να χωρέσει σε πυρηνική κεφαλή και να την εκτοξεύσει στους εχθρούς του.

Επίσημες πηγές στην Αμερική ομολογούν πως έχουν τις αμφιβολίες τους για αυτή την δήλωση και ειδικοί επισημαίνουν τη δυσκολία αυτής της ενέργειας.

Πηγή - BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα