Πλήρης στήριξη της Γαλλίας σε διαπραγματεύσεις για κυπριακό

Την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών, μετέφερε στον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χαρλέμ Ντεσίρ, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντεσίρ, «οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας

είναι πολύ δυνατές. Η Γαλλία ως μέλος της ΕΕ θα αυξήσει τη στήριξη της, αφού η λύση του Κυπριακού θα φέρει πολλά οφέλη, θα δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».

Σημαντικές οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου αλλά και της ΕΕ, ανέφερε ο Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών Χαρλεμ Ντεσίρ και στον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, με τον οποίο επίσης συναντήθηκε αμέσως μετά την άφιξη του από τις Βρυξέλλες.

Πριν την αναχώρηση του από τις Βρυξέλλες, ο Μουσταφά Ακκιντζί διευκρίνισε ότι έχουν αποσαφηνιστεί τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, «συνεχίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει σύγκλιση στα σημεία, στα οποία υπάρχουν διαφορές απόψεων. Η λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι πιθανή όχι εντός χρόνων αλλά εντός μηνών, σε περίπτωση που συνεχιστούν η αποφασιστικότητα και η επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις».

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας επικύρωσε χθες βράδυ τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα συζητηθεί το Κυπριακό και η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥΚΙΠ στην Κύπρο.

Στις 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των χωρών που συνεισφέρουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι οποίες όπως όλα δείχνουν, θα ανανεώσουν τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί. Στις 22 Ιουλίου τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν από την ειδική αντιπρόσωπο Λίζα Μπάτενχαϊμ και τον ειδικό σύμβουλο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα