Βολές Κ. Μαυρίδη κατά Σουλτς για την προσφώνηση Ακιντζί

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ-Σ&Δ Κώστας Μαυρίδης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σούλτς, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη προσφώνηση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί ως "Πρόεδρο" και μάλιστα στις δημόσιες δηλώσεις μετά το περάς της πρόσφατης συνάντησής τους».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κος Μαυρίδης εκφράζει την ανησυχία του, σημειώνοντας πως είναι λυπηρό τέτοιες δηλώσεις να προέρχονται από τον Πρόεδρο ενός ευρωπαϊκού θεσμού, όχι προφανώς τυχαία, και οι οποίες παραπέμπουν

σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους, παραβιάζοντας τις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Ο κος Μαυρίδης υπενθύμισε στον Πρόεδρο Σουλτς ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας από το 2004, αλλά εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και κατοχής το ευρωπαϊκό κεκτημένο έχει ανασταλεί προσωρινά στο κατεχόμενο έδαφος της. "Τέτοιες ενέργειες δεν θίγουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και το θεσμό της ΕΕ" ανάφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

Ο κος Μαυρίδης τόνισε επίσης στην επιστολή του ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν αλλά αντιθέτως δυναμιτίζουν το κλίμα ενόψει των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι θεωρούμε σημαντική την άμεση εμπλοκή της ΕΕ με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ώστε να διασφαλιστεί μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Τέλος, ο κος Μαυρίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση όφειλε να μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν τέτοια ατυχή γεγονότα ή τουλάχιστον να προβεί στις ανάλογες ενέργειες εκ των υστέρων γιατί επιβάλλεται και όχι να παρακολουθεί με απάθεια τέτοιες έκνομες συμπεριφορές.

Ο κος Μαυρίδης σκοπεύει να θέσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα και στη συνεδρίαση της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κατά την οποία είναι καλεσμένος να μιλήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα