Πλήρης αξιοποίηση του βήματος στο Νταβός από Ακιντζί

Το βήμα που του δόθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός εκμεταλλεύτηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προβάλλοντας παραδοσιακές θέσεις της πλευράς του, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στάθηκε στις προοπτικές μιας πιθανής λύσης του κυπριακού. Συμφώνησαν και οι δύο, ότι η λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός του 2016.

Διαβάστε επίσης: Ψάχνουν «σπόνσορες» για τη λύση στο Νταβός

Ο

Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η συζήτηση για το κυπριακό καθόλου τυχαία συνδέεται με τη συζήτηση που αφορά το μέλλον της Ευρώπης, λέγοντας ότι μια ενωμένη Ευρώπη, είναι το μόνο αποδοτικό αντίδοτο στις συγκρούσεις και τη διαίρεση.

«Σε μια στιγμή που η Ευρώπη ζει μια μεγάλη κρίση, ειδικότερα σε μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στη γειτονιά της Κύπρου, εγώ και ο Μουσταφά, εργαζόμαστε σκληρά για να επανενώσουμε τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε μια σύντομη αναδρομή της πορείας της εν εξελίξει διαδικασίας από τον Μάιο του 2015, λέγοντας ότι στόχος είναι να φτάσουμε σε μια λύση που να βρίσκεται στην ίδια γραμμή με το όραμα της πλειοψηφίας των Κυπρίων, για μετατροπή της χώρας από ένα διαιρεμένο νησί σε ένα νησί που θα είναι πατρίδα συμβίωσης, συνεργασίας, πλήρως ευθυγραμμισμένης με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις διαπραγματέυσεις σημείωσε ότι σε μια σειρά από θέματα υπάρχουν συγκλίσεις και συναντίληψη, όμως σε αρκετά θέματα παραμένουν διαφορές. «Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω υπέρμετρες προσδοκίες πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα τελειώσει το απαράδεκτο στάτους κβο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ζήτησε την ενεργή υποστήριξη όλων των εμπεκομένων και της διεθνούς κοινότητας ιδιαίτερα σε ότι αφορά την οικονομική υποστήριξη της λύσης.

Παράλληλα εξήρε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην εν εξελίξει διαδικασία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπολογίζω στην υποστήριξη σας για να γυρίσουμε τη σελίδα της ιστορίας.

Aκιντζί: Πριν 12 χρόνια οι Ε/κ είπαν όχι και μείναμε εκτός ΕΕ

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι είναι τιμή του που βρίσκεται εκεί, σε μια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν σε μια κρίσιμη φάση, ευχαριστώντας τους διοργανωτές αλλά και τον Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, ο οποίος ως γνωστό είναι και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οικονομικού φόρουμ.

Είπε ότι ο ίδιος επιθυμεί να στείλει τρία μηνύματα:

Eπαναβεβαίωσε την ισχυρή αποφασιστικότητα των Τουρκοκυπρίων για να φτάσουν σε λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στη βάση των Αρχών και Αξιών της ΕΕ.

«Όπως όλοι γνωρίζετε 12 χρόνια πριν η μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν ήταν αρκετή καθώς το σχέδιο των Ηνωμένων εθνών δεν πήρε την έγκριση των Ε/κ. Ως αποτέλεσμα η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ ως ένα διαιρεμένο νησί και οι Τ/κ δυστυχώς έμειναν έξω», τόνισε.

Αυτή τη φορά πρόσθεσε δύο ηγέτες της ίδιας γενιάς εργάζονται ακούραστα για να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση και «γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να επανενώσουμε το νησί μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων ανέφερε ότι μετά τη λύση οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου θα λειτουργήσουν ως παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας αντί σύγκρουσης και έντασης όπως είναι σήμερα. Αναφέρθηκε μάλιστα στο «φρέσκο νερό» που ρέει από την Τουρκία στη «Βόρεια Κύπρο», λέγοντας ότι μετά τη λύση θα μπορούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού να επωφεληθούν. Κάτι ανάλογο είπε μπορεί να ισχύσει και με τον ηλεκτρισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα