Πλήγματα εναντίον θέσεων Κούρδων σε Τουρκία και Ιράκ

Δυνάμεις ασφαλείας υποστηριζόμενες από ελικόπτερα επέβαλαν σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένα τμήματα μιας πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία και ένας άνδρας σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με κούρδους μαχητές, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για τον πρώτο νεκρό μετά την αύξηση των εντάσεων που προκάλεσαν οι εκλογές της Κυριακής.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον

βάσεων των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά μήκος των συνόρων με το βόρειο Ιράκ τη Δευτέρα (χθες), αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει ανάπαυλα στην εκστρατεία του την επομένη των εκλογών.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, μια μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον του PKK μετά την κατάρρευση, τον Ιούλιο, μιας εκεχειρίας που κράτησε δύο χρόνια.

Στην πόλη Σιλβάν, μαχητές της νεολαίας του PKK έσκαψαν σήμερα χαρακώματα για να κρατήσουν μακριά την αστυνομία από ορισμένες περιοχές, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις γειτονιές της πόλης.

Ένας 22χρονος άμαχος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη, που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. βόρεια του Ντιγιάρμπακιρ, της μεγαλύτερης πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Τα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ έθεσαν στο στόχαστρο κρησφύγετα και αποθήκες οπλισμού που χρησιμοποιούνται από το PKK, ανέφερε σήμερα το γενικό επιτελείο στρατού στην ιστοσελίδα του. Επλήγησαν επίσης στόχοι του PKK στην τουρκική επαρχία Χακάρι (νοτιοανατολικά) κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Πηγή ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα