Πίσω από τη δήλωση ΠτΔ για «ψευδαισθήσεις μέτρων της Ε.Ε κατά Τουρκίας»

Προβληματισμό  και ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας  στην ερώτηση αν  θα πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας. «Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον», είπε ο κ. Αναστασιάδης η δήλωση του οποίο έγινε και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Αλήθεια».

Μιλώντας στο Sigmalive, o Διεθνολόγος Γιώργος Κέντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΠτΔ επιχειρεί στην παρούσα φάση

να χαμηλώσει τον δείκτη προσδοκιών όσον αφορά τα μέτρα της Ε.Ε κατά Τουρκίας, προκειμένου να κάνει μια πιο άνετη διαχείριση όταν θα βγει το αποτέλεσμα διότι δεν θα είναι εντυπωσιακό.

«Ουσιαστικά το θέμα είναι μέχρι που θα φτάσει ο δείκτης επιμονής και διεκδίκησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει το σημείο επαναφοράς στην παλιά γραμμή; Ίσως να μην είμαστε πολύ μακριά από εκείνη την στιγμή, δηλαδή την στιγμή που ο ΠτΔ θα πει στον ΥΠΕΞ να χαμηλώσει τον δείκτη διεκδικήσεων σε επίπεδο Ε.Ε Υπάρχει πάντοτε το στοιχείο της επικοινωνιακής διαχείρισης το οποίο είναι πολύ ανησυχητικό», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υπό τη βαριά σκιά της νέας απίστευτης κλιμάκωσης από την Τουρκία  παράνομη γεώτρηση στο οικόπεδο 8 της ΑΟΖ, ανέσυρε το χαρτί του βέτο για να υπάρξει συναίνεση στην επίσπευση της διαδικασία στην Relex για ολοκλήρωση του καταλόγου των προσώπων ή/και οντοτήτων στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κέντας εξήγησε πως η προσπάθεια πρέπει να αναγνωρίζεται, αν και πάντα το αποτέλεσμα είναι που μετρά. «Χθες, στο πλαίσιο των άτυπων συζητήσεων πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων  ο κύπριος ΥΠΕΞ ετοίμασε επιμελώς και διαμοίρασε αυτοπροσώπως ένα κείμενο μιας παραγράφου, 4 γραμμών και 2 λέξεων. Επεδίωξε, απαίτησε για την ακρίβεια, να συμπεριληφθεί στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Όπως φαίνεται στη μια φώτο που αλιεύθηκε από το σύντομο βίντεο που ετοιμάζεται από την σχετική υπηρεσία του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέμισε απρόσεκτα και μάλλον νευρικά το κείμενο που του έδωσε ο κύπριος ΥΠΕΞ».

Το κείμενο γράφει "In light of the new Turkish illegal drilling in the Exclusive Economic Zone of the Republic of Cyprus the Council invites the relevant Working Party to expedite and finalize its work as regards the listings of natural persons and entities involved in the aforesaid illegal activities.".

Ο κ. Χριστοδουλίδης, σχολίασε ο κ. Κέντας,  απέτυχε φαίνεται να πείσει τους ομολόγους του να συμπεριληφθεί η παράγραφος αυτή στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Επικαλέστηκαν κάποια κράτη εσωτερικές διαδικασίες επικύρωσης. Το ζήτημα όμως, όπως τους είπε, ήταν καθαρά πολιτικό. Απουσίαζε η πολιτική βούληση και τελικά η νομική υπηρεσία έδωσε "λύση".

Αναφορικά με το βέτο κ. Κέντας προειδοποίησε για  την δυσκολία του εγχειρήματος εξηγώντας «Μέχρι να συνεδριάσει και να αποφασίσει η Relex, να περάσει από την Κορεπέρ και να επικυρωθεί από το Συμβούλιο ο κατάλογος, θα μεσολαβήσει ίσως και ένας μήνας. Μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει και τη γεώτρηση στο 8 και θα κάνει προτάσεις, αν βρει κοίτασμα, για διαμοιρασμό».

«Ίσως και να έπρεπε ο ΥΠΕΞ να έβαζε ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου εγκαίρως. Γνώριζε η κυπριακή κυβέρνηση ότι ο Yavuz ήταν εν πλω. Γνώριζε ότι η Τουρκία έκλεψε το "φάκελο" του 8 από την ΕΝΙ. Ο χρόνος υπήρχε», τόνισε προσθέτοντας μεταξύ άλλων «Η φιλοτιμία και ο πατριωτισμός είναι μια κάποια λύση. Όμως, όταν συμπληρώνεται από τον επιτελικό σχεδιασμό και την προνοητικότητα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα».


 

Keywords
Τυχαία Θέματα