Πηλείδου:Ξεκλιδώνει προοπτικές η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ισραήλ-Λιβάνου (VID)

Μέσα από την συζήτηση που θα έχουμε με την Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε Κάθριν Σίμσον που θα φτάσει στην Κύπρο αύριο θα συνεχιστεί ο διάλογος αναφορικά με τα κοιτάσματα της Κύπρου με τρόπο που και η Ε.Ε να συμβάλει στην αξιοποίηση τους, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους προχωρούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις όμως εντός των συμβολαίων υπάρχει αρκετή ευελιξία και

άρα θα ήταν καλό αν μπορούσαν τα χρονοδιαγράμματα να πιεστούν, πέραν του τι προβλέπει το συμβόλαιο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και μάλιστα μέσα από Συνέργειες μεταξύ των κοινοπραξιών αν είναι εφτικτό. Αυτό θα είναι το αντικείμενο συζήτησης με την Ευρωπαία Επίτροπο πέραν από το EuroAsia Interconnector και την Πράσινη Μετάβαση.

Η κα. Πηλείδου είπε πως στο πλαίσιο του Συνεδρίου EMGF που Προεδρεύει η Κ.Δ θα δώσουν το παρών τους και κρατικοί αξιωματούχοι από γειτονικές χώρες.

Η Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε ως πολύ θετική εξέλιξη την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ σημειώνοντας πως ξεκλειδώνει ευρύτερες προοπτικές στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Μπορέλ: Συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα η συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου

 Επιπλέον σημείωσε πως οι έρευνες στα τεμάχια 5 και 10 της ΑΟΖ ολοκληρώθηκαν. «Η κοινοπραξία ξόδεψε ένα πολύ μεγάλο κονδύλι για τις εξορύξεις, οι ενδείξεις είναι θετικές αλλά δεν έχουμε ακόμη επίσημη ανακοίνωση για το τεμάχιο 10. Η κοινοπραξία προχωρεί στην ανάλυση των στοιχείων αυτών για να εντοπιστούν οι επόμενοι στόχοι. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ανάλυση των στοιχείων  καθώς χρησιμοποιήθηκαν μέσα υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να αντικαταστήσουν την ανάγκη για επιπρόσθετες γεωτρήσεις. Σίγουρα οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας σίγουρα προϋποθέτουν γεωτρήσεις στο 5 και το 10 στα επόμενα χρόνια και ελπίζουμε να βρεθούν τα σημεία με την μεγαλύτερη  προοπτική .

Μεταξύ άλλων μίλησε για την Εκστρατεία ΠΟΠ για το Χαλούμι στην Ευρώπη

Για τα θέματα γενικότερα της τιμής των καυσίμων είπε πως σταθεροποιήθηκαν οι τιμές   σε πετρέλαιο και βενζίνη που παρουσιάζει και πτώση. Ακόμη και η Κύπρος βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής για το θέμα επιβολής πλαφόν από την Ε.Ε. Σε ένα τέτοιο σενάριο όπως είπε, ενδεχομένως να υπάρξει μη επάρκεια Φ.Α στην Ε.Ε και άρα αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Τέλος αναφέρθηκε  για το θέμα της απεργίας των εργαζομένων της ΑΗΚ , σημειώνοντας πως το Υπουργείο έκανε τεράστιες προσπάθειες για την στελέχωση της ΑΗΚ χωρίς την αύξηση του κόστους του ηλεκτρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα