Πετρίδης: Ανακαλέσαμε πάνω από 600 άδειες για τ/κ περιουσίες

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τουλάχιστον 600 ανακτήσεις μη-νόμιμων δικαιούχων τουρκοκυπριακών περιουσιών, για να μπορούν οι δικαιούχοι να αιτηθούν και να επέλθει ορθολογισμός προς όφελος του προσφυγικού κόσμου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Όπως είπε, μέχρι σήμερα όλα γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες, κάτι που παύει με τα νέα δεδομένα και την πολιτική της Κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο κρατικό ραδιόφωνο αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού

Συμβουλίου για τη νέα πολιτική του κράτους που αφορά στις τ/κ περιουσίες, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες η Κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για την δημιουργία μιας σύγχρονης ιστοσελίδας για τις ανάγκες του προσωπικού και να υπάρξουν εφικτά χρονοδιαγράμματα.

«Αυτό που ανακοινώσαμε χθες είναι η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής από αυτή την εβδομάδα. Η πρώτη δημοσίευση θα γίνει την Παρασκευή. Τα δε εξοχικά είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα δεν είναι τα εξοχικά, αλλά οι μόνιμες κατοικίες και τα επαγγελματικά υποστατικά. Είναι ανεπίτρεπτο 44 χρόνια μετά την εισβολή να μην υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά στη διάθεση μιας τεράστιας περιουσίας 610 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματικών υποστατικών, μόνιμων κατοικιών, γεωργικούς/κτηνοτροφικούς κλήρους. Παλαιότερα η διάθεση αυτών των περιουσιών γινόταν με τρόπους που δεν διέπονταν από διαφάνεια. Τώρα όμως θα είναι όλα αναρτημένα, θα γίνονται δημοσιεύσεις και θα γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι από την Υπηρεσία και θα υπάρχουν προθεσμίες.

Όσον αφορά στις τ/κ περιουσίες, τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε το κληρονομικό δικαίωμα, αλλά μισθώσεις οι οποίες λήγουν με ορισμένους να μην ενδιαφέρονται να τις ανανεώσουν.

«Κάποιες περιουσίες μπορεί να έχουν κενωθεί. Δεν είναι μόνο το θέμα των παρανόμων. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία κενώνονται κάποια υποστατικά και θα πρέπει να διατίθενται. Δεν λέω ότι αυτό το σύστημα θα λύσει όλα τα προβλήματα. Το θέμα είναι και τεχνικό: Πώς μεταφέρεις όλες τις μισθώσεις που έχουν γίνει και να τις δημοσιοποιήσεις; Στο παρελθόν για κάποιες περιοχές δεν υπήρχε ενδιαφέρον και γίνονταν δημόσιοι πλειστηριασμοί. Στο σύστημα θα μπουν σταδιακά όλοι οι δικαιούχοι, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό από τη μια μέρα στην άλλη», είπε.

Σύμφωνα με τον κο Πετρίδη, όλα θα γίνουν με βάση τη νομοθεσία περί Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, ενώ ο σκοπός της νομοθεσίας είναι, αφ’ ενός, να προστατευτούν οι τ/κ περιουσίες μέχρι να λυθεί το Κυπριακό και, αφ’ ετέρου, οι περιουσίες να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του προσφυγικού κόσμου και με τρόπο ορθολογικό και διαφανή.

«Υπάρχει και συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών. Οποιαδήποτε περιουσία αφορά στη διάθεση τέτοιων περιουσιών σε μη πρόσφυγες, πρέπει να εγκριθεί από αυτή την επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και όλα τα κόμματα», τόνισε.

Ερωτηθείς αν με το νέο σύστημα θα γίνεται δικαιότερη κατανομή, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι υπάρχουν κριτήρια και είναι αρκετά σαφή.

«Στα κριτήρια τίθενται και οι κοινωνικές ανάγκες του καθενός. Αυτός που θα εξετάσει την αίτηση, θα δει ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Εδώ υπάρχει και το υποκειμενικό στοιχείο. Όταν όμως υπάρχει δημοσιοποίηση, όταν υπάρχουν κριτήρια, με αυτή τη διαδικασία θα είναι δύσκολο να παρεισφρήσουν μέσα, διότι θα ξέρουμε ότι έγιναν επίσημα τόσες αιτήσεις. Θα υπάρχει λογοδοσία, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν, ακριβώς λόγω της έλλειψης διαφάνειας», είπε.

Σημείωσε δε ότι με τις αγοραπωλησίες είχαν παρατηρηθεί κάποια φαινόμενα στο παρελθόν, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν γίνονται τέτοιου είδους αγοραπωλησίες.

«Υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για το πώς μπορεί κάποιος Τ/κ να εκμεταλλευτεί την περιουσία του και υπάρχει μια σειρά κριτηρίων. Μπορεί στο παρελθόν να γίνονταν παρατυπίες, αλλά αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται πολύ αυστηρά η νομοθεσία. Τονίζω ότι για να διατεθούν τ/κ περιουσίες σε μη πρόσφυγες, θα πρέπει το θέμα να περάσει και από τη συμβουλευτική επιτροπή και όχι μόνο από τον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών, ούτως ώστε τα πάντα να γίνονται με διαφάνεια και ορθολογισμό. Δημιουργούνται όμως και πάρα πολλές αντιδράσεις, καθώς πρέπει οι τ/κ περιουσίες να διατίθενται μόνο σε δικαιούχους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα