Πού πάνε τα έσοδα από τις τουρκοκυπριακές περιουσίες;

Αγνοείται, όπως φαίνεται, ο λογαριασμός στον οποίο καταλήγουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, καθώς και τα χρήματα που (θεωρητικά) έχουν συσσωρευτεί στο πέρας των ετών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι ο ίδιος, σε όσες υποθέσεις χρειάστηκε να αναζητήσει τον λογαριασμό, δεν τον έχει βρει κι εξέφρασε την απορία του σχετικά με το ύψος των ενοικίων έναντι των οποίων οι περιουσίες παραχωρούνται σε Ελληνοκύπριους προς εκμετάλλευση.

«Έχω πολλά χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το θέμα και ακόμα γυρεύω

τον λογαριασμό στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία καταθέτει τα εισοδήματα που εισπράττει από αυτή τη διαχείριση».

Διερωτήθηκε δε μήπως τα εν λόγω χρήματα εν τέλει καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες του κράτους.

«Πιστεύω ότι τα ενοίκια για τα οποία δίνονται αυτές οι περιουσίες είναι πάρα πολύ χαμηλά. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει, όταν όλη αυτή η διαδικασία τελειώσει και οι Τουρκοκύπριοι θα θελήσουν τις περιουσίες τους ή αποζημιώσεις», είπε, υπογραμμίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση δόθηκε είτε με «πολιτικό μέσο» είτε με «πλάγιο τρόπο».

Όπως σημείωσε, στο τέλος της ημέρας εκείνος που θα κληθεί να πληρώσει είναι ο Κύπριος φορολογούμενος, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση των αποζημιώσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Ερωτηθείς σχετικώς, ο κος Δημητριάδης ανέφερε ότι καμία διαφάνεια δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας ότι το σύστημα δεν είναι καν ψηφιοποιημένο.

«Αν ήθελε ο Γενικός Ελεγκτής να εξετάσει το θέμα, αφού ασχολείται με αυτά, ας ασχοληθεί με το φαγοπότι στις τουρκοκυπριακές περιουσίες, διότι περί αυτού πρόκειται», είπε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα παραπάνω δεν θα πρέπει να μηδενίζουν τις προσπάθειες του νυν Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, διότι, αφενός, πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν δημιούργησε ο ίδιος, αφετέρου οι κινήσεις που κάνει προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Έθεσε, επίσης, το ζήτημα της παραμονής των εν λόγω περιουσιών στα ίδια χέρια επί δεκαετίες, λέγοντας ότι κανονικά θα πρέπει να υπάρχει εναλλαγή.

Μετά από σχετική ερώτηση ακροατή σε σχέση με το αν δίνονται αποζημιώσεις σε Τουρκοκύπριους για περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές, ο κος Δημητριάδης απάντησε αρνητικά.

«Η θεωρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι υπάρχει ο κηδεμόνας των τουρκοκυπριακών περιουσιών, όλες οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων που εγκαταλείφθηκαν το 1974 έχουν περιέλθει κάτω από τον έλεγχό του κι αυτός τις διαχειρίζεται. Αν τις διαχειρίζεται ή αν τις κακο-διαχειρίζεται, αυτό είναι θέμα προς συζήτηση. Το γεγονός όμως είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις περιουσίες και δεν αποζημιώνονται», είπε.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον κο Δημητριάδη, το θέμα των περιουσιών βρίσκεται στην καρδιά του Κυπριακού Προβλήματος, καθώς καθένας που έχει περιουσία στα κατεχόμενα θέλει να τη διαχειριστεί με τον σωστό τρόπο, ενώ 44 χρόνια μετά πολύς κόσμος έχει φύγει από τη ζωή, με τους κληρονόμους να θέλουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους ή να λάβουν αποζημιώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα