ΠΕΟ: Κατέρρευσε η ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων λόγω Μνημονίου

Η πολυσυζητημένη ανάγκη μέσω Μνημονίου για είσπραξη 1.4 δισεκ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις κατέρρευσε, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου στη δημόσια συζήτηση από την Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και στις Πολιτικές Λιτότητας με θέμα «Ιδιωτικοποιήσεις - Συνετή πολιτική ή ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας;».

« Η ανάγκη δεν είναι πλέον εισπρακτική όπως μας λέει

ο Υπουργός Οικονομικών αλλά θέμα μεταρρύθμισης. Ποτέ δεν μας είπε όμως το όφελος από τη «μεταρρύθμιση» μέσω ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε. Διερωτήθηκε επίσης, τι υποδομή, τι περιουσία, ποιες υπηρεσίες, τι κέρδη και τι προσωπικό έχουμε σήμερα και τι θα έχουμε σαν κράτος και κοινωνία μετά την ιδιωτικοποίηση.

Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, «δεν μας είπε κανένας τι αντιστάθμισμα υπολογίζουν να πάρουμε από την παραχώρηση 45 εκατ. ευρώ το χρόνο κέρδη της Αρχής Λιμένων Κύπρου στους ιδιώτες».

«Δεν ακούσαμε τι υπολογίζουμε σαν όφελος από την παραχώρηση 1.5. εκατ. ευρώ περιουσία της Cyta και κέρδη που κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις το Κράτος και ο φορολογούμενος πολίτης θα αναλάβει το κόστος προσωπικού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στην ενέργεια που είναι πιο δύσκολα ξεκινούν με διαμελισμό της ΑΗΚ σαν προαπαιτούμενο για να βγουν στο σφυρί Δίκτυα και Περιουσία αξίας δισεκατομμυρίων. Θα μεταφέρουν, είπε, ένα φυσικό μονοπώλιο στους ιδιώτες και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις κατάργησης των εργασιακών σχέσεων. Το αποτέλεσμα, είπε, θα είναι να έχουμε μελλοντικούς εργαζόμενους με μισθούς πείνας και χωρίς ωφελήματα.

«Εμείς ως ΠΕΟ θεωρούμε ότι όλα τα πιο πάνω αν υλοποιηθούν, συνιστούν οικονομικό έγκλημα. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να δηλώνουμε ετοιμότητα να συνεργαστούμε και να συμβάλουμε αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές δυνάμεις σε ένα αγώνα με σκοπό να αποτρέψουμε αυτή τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Θεωρούμε ότι και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους ασήκωτες ευθύνες απέναντι στην πολιτεία και την κοινωνία», ανέφερε.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, είπε, ήταν η αιχμή του δόρατος στην καθιέρωση και την επικράτηση της Νεοφιλελεύθερης Πολιτικής του Καπιταλιστικού Συστήματος.

«Κρίση στην Ευρώπη, Κρίση στην Κύπρο και Τροϊκανά Μνημόνια που επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα οικονομικά εγκλήματα των τραπεζών με τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Το τραγικό είναι ότι η θιασώτες αυτών των πολιτικών δεν διδάχτηκαν, ούτε καν έκαναν δεύτερες σκέψεις. Βλέπουν ότι οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, και επιχαίρουν», ανέφερε.

Τα παραδείγματα, είπε, είναι πολλά στους Κλάδους Ενέργειας των Τηλεπικοινωνιών, του Νερού και αλλού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα