Πενταράς: Συμβολισμός και ουσία της επίσκεψης Αρχηγού Στρατού ΗΠΑ

Ευχάριστη έκπληξη χαρακτήρισε την επίσκεψης στην Κύπρο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Mark A. Milley, και την συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της Ε.Φ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρη ο Αντιστράτηγος ε.α Ανδρέας Πενταράς τονίζοντας πω ήταν σημαντική τόσο από πλευράς συμβολισμών όσο και από πλευρά ουσίας

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι Επεσήμανε πως εξαιτίας των γεωπολιτικών ανασχηματισμών στην περιοχή

αλλά και των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών, οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν παρουσία στην περιοχή διότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους που είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Πεντάρας είπε πως η επίσκεψη είναι συνδεδεμένη και με το ζήτημα της άρση τους εμπάργκο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων τόνισε το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών. «Συνήθως είναι τα μικρά κράτη που επιδιώκουν τέτοιες συναντήσεις. Η συγκεκριμένη έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Αυτό αναδεικνύει και την στρατηγική υπεραξία που κατέχει η Κύπρος

Για την παρουσία του Βρετανού πρέσβη στην συνάντηση είπε πως αυτό αποδεικνύει πως ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν κοινά συμφέροντα σε επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή και επιζητούν την συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μπορεί κανείς να αποκαλέσει αυτή τη συνάντηση ως μια τριμερή. Είναι ουσιαστικά η μαγιά και το προζύμι μιας τριμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ-ΗΒ-Κύπρου». Αυτό που γίνεται με Ισραήλ και Αίγυπτο μπορεί να γίνει και με ΗΠΑ-ΗΒ για την ενεργειακή ασφάλει δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θέλουν και απεξάρτητηση της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέρριο.

Οι προϋποθέσεις για τριμερείς συνεργασίες θα αναβαθμίσουν την γεωπολιτική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να συμβάλουν και στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος , συμφωνα με τον κ. Πενταρά.

Για το συμβολικό επίπεδο της επίσκεψης είπε πως αναγνωρίστηκε πλήρως ουσιαστικά η Εθνική Φρουρά ως ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν μπορεί η απόσυρση του Κυπριακού Στρατού με ταυτόχρονη διάλυση της Ε.Φ και αυτό θα πρέπει να το έχει υπόψιν της η διαπραγματευτική ομάδα (στο Κυπριακό) όταν θα έρθει η ώρα να το συζητήσει. Κατά την άποψη μου κακώς στο θέμα της ασφάλειας μπήκε στην διεθνή πτυχή του προβλήματος. Η Διεθνής πτυχή έχει θέμα με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού », είπε προσθέτοντας πως η Εθνική Φρουρά πρέπει να παραμείνει μέχρι την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος », είπε.

Ως συνέχεια της τριμερούς ο κ. Πενταράς είπε πως πρέπει να ακολουθήσει πρόσκληση του αρχηγού της Ε.Φ στο πεντάγωνο με νέα ατζέντα όπου πρέπει να ετοιμαστεί μια συνθήκη ασφάλειας που να επιτρέπει ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα ασφάλειας και μια συμφωνία στρατιωτικής φύσεως που θα επιτρέπει συνεργασία της Ε.φ σε θέματα εκπαίδευσης.

«θα πρέπει να ανοίξουν στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ σε Κύπριους αξιωματικούς, να πάει στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και να γίνονται ανταλλαγές με εκπαιδεύσεις»

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή είπε πως είναι κρίμα που τόσα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφερε να έχει ναυτικό και αεροπορία λόγο έλλειψης πολιτικής βούλησης προσθέτοντας ωστόσο πως ούτε σήμερα είναι αργά.

Keywords
Τυχαία Θέματα