«Πέφτουν» σήμερα οι υπογραφές για τον EastMed

Υπογράφεται το απόγευμα στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, Σε μια χρονική συγκυρία, όπου έχει κορυφωθεί η τουρκική προκλητικότητα.


Η Ιταλία, που θα υπογράψει τη συμφωνία σε κατοπινό στάδιο, θα εκπροσωπηθεί μέσω του πρεσβευτή της.

Επιστολή στήριξης του αγωγού έστειλε ο

Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλι.

Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος τόνισε.

Πριν την τελετή υπογραφής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις στις 10.00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 14.00 με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι εξελίξεις, στον απόηχο της υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Στις 18.00 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 18:10 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου.

Θα ακολουθήσει, στις 18:30 η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους Υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών, παρουσία των τριών ηγετών.

Στη συνέχεια οι κύριοι Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις και στις 20.00 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Τo τεράστιο έργο να αναμένεται να αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα, γεγονός που προκαλεί την ενόχληση της Άγκυρας.

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα έργα της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί σήμερα το πιο ώριμο έργο για την επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου, που θα συνδέει τις νέες πηγές φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και τις αγορές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ΝΑ Ευρώπης.

Είναι ένας αγωγός τεράστιας γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς επιμερίζει τις πηγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθιστά Ελλάδα και Κύπρο ενεργειακό κόμβο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ματαιώνει στην πράξη τα Τουρκολιβυκά μνημόνια, καθώς δεν νοείται ο αγωγός να περνά από βυθό που ανήκει εμπορικά σε τρίτο κράτος πλην των τριών χωρών, που υπέγραψαν την διακρατική συμφωνία.


Η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική έμπρακτη απόρριψη των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή.


Στέλνει, επίσης, ισχυρά μηνύματα στην Άγκυρα, αλλά σε φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα