Πατσαλής:Σοβαρές επιπτώσεις της χρήσης ουσιών σε οικονονoμία

Η Στρατηγική 2013-2020 και το Σχέδιο Δράσης 2013-2016 αποτελούν εργαλεία κοινής προσπάθειας των κοινωνικών φορέων, των επαγγελματιών, των ατόμων που βιώνουν το πρόβλημα των εξαρτησιογώνων ουσιών, του κρατικού και του εθελοντικού τομέα για διαχείριση του προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σημειώνοντας παράλληλα πως με την ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσει, ο εθελοντισμός αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο και συνεργάτη του κράτους, πεμπτουσία της οποίας είναι η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στα κοινά.

Σε

χαιρετισμό του στο 11ο ετήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Παλαιμάχων Λευκωσίας και του Παγκύπριου Αντιναρκωτικού Συνδέσμου, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως η κυβέρνηση χαιρετίζει θερμά τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και τάσσεται υπέρ όλων των στοχευμένων δράσεων που υποβοηθούν το έργο της οργανωμένης πολιτείας για ενημέρωση και διαφώτιση σε σοβαρά, κοινωνικά ζητήματα.

Επεσήμανε πως το θέμα της μάστιγας των ναρκωτικών βρίσκεται στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, με τη χρήση ουσιών εξάρτησης να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, στη δημόσια υγεία, στον κοινωνικό ιστό.Στον αντίποδα, σημείωσε, η ενασχόληση με τον αθλητισμό αποτελεί ιδανική δραστηριότητα για αποκατάσταση και διατήρηση της ψυχικής υγείας. Η διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας μέσω της συνεργασίας για υλοποίηση υγιών, κοινών, ομαδικών στόχων συνδέονται άμεσα με την πρόληψη και την αποκατάσταση αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών, όπως και με τον εθισμό στα ναρκωτικά.Ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως σήμερα, υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται υπηρεσίες σωματικής αποτοξίνωσης και υποκατάστατων, θεραπείας, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης μέσω κέντρων πρόληψης, θεραπευτικών μονάδων και συμβουλευτικών σταθμών.`Οπως είπε, οι δομές αυτές είναι στελεχωμένες από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και η αποτελεσματικότητά τους αξιολογείται από εμπειρογνώμονες. Η λειτουργία δε του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου ενισχύει τις υφιστάμενες δομές και συντονίζει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού/εθελοντικού τομέα με στόχο πάντοτε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προσφορά υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Πατσαλής και σημείωσε πως στην προσπάθεια αυτή ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό συνθετικό.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα