ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ επαναφέρουν το θέμα αυτονόμησης νοσηλευτηρίων

Σε πνεύμα καλής θελήσεως Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και γιατροί μπήκαν στο νέο γύρο διαβουλεύσεων, έχοντας στο τραπέζι και τις νέες εισηγήσεις του Υπουργού Υγείας που τους παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες, προς συζήτηση.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι η συζήτηση αφορούσε τα δύο μεγάλα κεφάλαια που απασχολούσαν τον ΠΙΣ, αυτά είναι πρώτο ο διαχωρισμός της αμοιβής των γιατρών από την αμοιβή του νοσηλευτηρίου σε περίπτωση ιατρικής πράξης εντός των κλινικών.

Το δεύτερο θέμα η εγγυημένη τιμή μονάδας, που ζητούν οι γιατροί

που θα ενταχθούν στο σύστημα και αφορούν τις εξωνοσοκομειακές πράξεις.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΣΙΓΜΑ και στα δύο θέματα ο οργανισμός προέβη σε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αν και δεν απαντήθηκε έτυχε θετικής αντιμετώπισης.

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης άλλα παρεμφερή θέματα.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τους παιδιάτρους και τους προσωπικούς γιατρούς.

Σε μια άλλη εξέλιξη η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Γιατρών ΠΑΣΥΚΙ και η η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία:

"Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία τους για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο της νομοθεσίας για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) υποστηρίζουν ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, δεν έχουν προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για την έγκαιρη αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ως αποτέλεσμα, επισημαίνουν θα βρισκόμαστε πολύ σύντομα σε περιβάλλον αυτονόμησης, χωρίς να έχουν συζητηθεί και επιλυθεί σημαντικά εργασιακά θέματα"

Σύμφωνα με τους γιατρούς και νοσηλευτές του δημοσίου με βάση αυτά τα δεδομένα διαπιστώνεται παραβίαση των συμφωνηθέντων. Προειδοποιούν μάλιστα πως "για τις όποιες ευθύνες αναφορικά με τις εξελίξεις, εφόσον συνεχιστεί η τακτική του ροκανίσματος του χρόνου και της μη έγκαιρης διαπραγμάτευσης, δεν θα έχουν καμιά ευθύνη οι εργαζόμενοι» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα