Παρουσιολόγιο στη Βουλή-Κακός προγραμματισμός ή συμφέροντα;

Προβληματικός ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών. Για «παιδονομία» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων.

Ένα από τα θέματα τα οποία απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είναι η αναγκαστική τήρηση παρουσιολογίου, κατά τις συνεδρίες.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων έθεσε υπό συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα και αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο

μέτρο δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο στην περίπτωση της Επιτροπής. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, κα. Σκεύη Κουκουμά έκανε λόγο μάλιστα για παιδονομία που προσπαθεί να επιβάλει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Παρόμοιες αντιδράσεις είχαμε αυτή την εβδομάδα από άλλους Προέδρους Επιτροπών αλλά και από Προέδρους κομμάτων.

Κατηγορίες για κακό προγραμματισμό των συνεδριάσεων

Αφορμή για τις αντιδράσεις αυτές κατά της τήρησης παρουσιολογίου φέρεται να αποτελεί ο κακός προγραμματισμός σε σχέση με τις μέρες και τις ώρες οι οποίες έχουν αποφασισθεί για τι σύγκληση των Επιτροπών.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του Προέδρου των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη, αλλά και άλλων συναδέλφων του, υπάρχουν περιπτώσεις όπου βουλευτές συμμετέχουν σε δυο Επιτροπές οι οποίες συνεδριάζουν την ίδια μέρα και ώρα, άρα είναι πρακτικά αδύνατο να βρίσκονται και στις δυο ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με πηγές του Sigmalive, ο κακός προγραμματισμός αφορά μεμονωμένες Επιτροπές και περιπτώσεις βουλευτών, γεγονός που καθιστά τη ρύθμιση απλή και εύκολη αν προσέλθουν οι πλευρές σε διάλογο με καλή θέληση.

Να σημειώσουμε ότι ευθύνη για τον προγραμματισμό έχει η Γενική Διεύθυνση της Βουλής, λόγο όμως έχουν στον συντονισμό και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το γεγονός ωστόσο ότι σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να υπάρχει λανθασμένος ως ένα βαθμό προγραμματισμός, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσει η τήρηση παρουσιολογίου, καθώς αποτελεί ένα καθαρά διαδικαστικό και τυπικό ζήτημα.

Αντιδράσεις στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων

Η Πρόεδρος του σώματος Σκεύη Κουκουμά ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγείται όπως η Επιτροπή Προσφύγων συνεδριάζει Παρασκευή πρωί πριν από την Ολομέλεια, υπενθυμίζοντας ότι κατά την προηγούμενη βουλευτική θητεία η Επιτροπή συνεδρίαζε κάθε Τετάρτη στις 11.00

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αποφάσισε, και δια της Προέδρου της, Σκεύης Κουκουμά, θα απαντήσει στον Πρόεδρο της Βουλής ότι τα μέλη του σώματος δεν αποδέχονται η ΅Επιτροπή να συνεδριάζει πριν ή μετά την Ολομέλεια, την Παρασκευή, εφόσον τελικά υπάρξει κατάληξη ότι η συνεδρία της Ολομέλειας θα διεξάγεται το πρωί της Παρασκευής (10.00).

Από τα παρόντα στη συνεδρία μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι την ώρα που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής να συνεδριάζει η Επιτροπή Προσφύγων το πιθανότερο είναι ότι θα συνεδριάζουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα