Παρέμβαση Μαυρίδη στο Ευρωκοινοβούλιο για ασφαλιστικά ταμεία

Το άδικο κούρεμα των Ταμείων Συντάξεων και Προνοίας στην Κύπρο το 2013 και την ανάγκη διασφάλισης ενός επαρκούς και βιώσιμου δημόσιου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, έθεσε ενώπιον του Γερμανού Επιτρόπου Oettinger ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με παρέμβασή του στη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων με καταπολέμηση της ιδιωτικοποίησης και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων

κοινωνικής ασφάλισης, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρίδης στη παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

«Συζητάμε για την ενδυνάμωση των δημόσιων κοινωνικών ασφαλιστικών συστημάτων, στα οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητά τους, ότι πρέπει να στηρίζονται και να προσαρμόζονται στις συνεισφορές και στις δημογραφικές αλλαγές, αλλά δυστυχώς ακούμε και επιχειρήματα για την περαιτέρω αποδόμησή τους και πως να στηριχτούμε ουσιαστικά στην ιδιωτική ασφάλιση».

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ευρ. Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής συνέχισε:

«Το ζήτημα που έχουμε ενώπιον μας, δεν είναι απλά τεχνοκρατικό αλλά αφορά κοινωνικές ομάδες, αφορά ανθρώπους και επομένως είναι και πολιτικό. Αυτό όντως απαιτεί τόλμη. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι καθοριστικός, διαφορετικά, αν στηριχτούμε μόνο στον ιδιωτικό τομέα, οι προνομιούχοι θα συνεχίζουν να επωφελούνται και οι φτωχότεροι θα παραμένουν αποκλεισμένοι».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ελλιπή προστασία τους με «παράδειγμα από την Κύπρο, όπου το 2013 μαζί με τις καταθέσεις στις τράπεζες, κουρεύτηκαν και χιλιάδες άτομα μέσω της συμμετοχής τους σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο κ. Μαυρίδης κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας και της επάρκειας ενός δημόσιου κοινωνικού συστήματος ασφάλισης, που θα σέβεται τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και θα προστατεύει τις συντάξεις, χρήματα τα οποία δικαιωματικά ανήκουν στους εργαζομένους.

Keywords
Τυχαία Θέματα