ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η Αριστερά αναζητεί βολικούς μπαμπούλες
Το ΑΚΕΛ διασαλπίζει ότι είναι σοβαρό κόμμα. Η ηγεσία του, όμως, κατ’ επανάληψιν επιβεβαιώνει το αντίθετο. Στηρίζει έναν εν παντί αναξιόπιστο και ανακόλουθο Αναστασιάδη επειδή, τάχα, βρίσκεται στη σωστή πορεία τουρκοφρενούς διζωνικής επίλυσης του Κυπριακού. Συνεργάζεται με τον ΔΗΣΥ, τον οποίο, όμως, κατηγορεί ότι στεγάζει και δαφνοστεφανώνει πραξικοπηματίες.

Πώς χαρακτηρίζεται αυτή η συμπεριφορά; Θα χρησιμοποιήσουμε λέξη του Γ.Γ. του κόμματος: Σχιζοφρενική! Οι γνήσιοι, πατριώτες ΑΚΕΛικοί,

οι οποίοι με την πλειοψηφία του λαού διέσωσαν το 2004 την Κυπριακή Δημοκρατία, αδυνατούν πλέον να παρακολουθούν τις σχιζοφρενικές πολιτικές της ηγεσίας τους.

Οι αντιδράσεις εντός του ΑΚΕΛ δεν συγκαλύπτονται. Με αφορμή όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την περ. Παρασκευή, υπαιτιότητι και ύβρεων από βουλευτές του κόμματος, η ηγεσία, πανικόβλητη, αναζητεί βολικούς μπαμπούλες για να τους φορτώσει δικά της λάθη για να συσπειρώσει το κόμμα. Ο Α. Κυπριανού, ο οποίος απειλεί δημοσιογράφους και πολίτες με ενεργοποίηση νόμου περί μίσους, την περ. Κυριακή, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, αφού μίλησε για εθνικιστές και σοβινιστές, είπε:

«Δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να μελετήσουν έστω και μια φορά στα σοβαρά την τουρκική πολιτική. Όλος ο κόσμος τους περιστρέφεται στα γραφεία τους, στα συμφέροντα που εκπροσωπούν, στις συνδιαλέξεις μεταξύ τους, στα σάπια μυαλά όσων νομίζουν ότι ζούμε ακόμη στο 1950». Νομίζουμε ότι ο νόμος περί μίσους πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα στην περίπτωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
Σ.Ι.

Με «πραξικοπηματίες» του ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ εμφανίζει πρόσωπο… Ιανού. Από τη μια κατηγορεί και καταγγέλλει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική του, ενώ δεν παραλείπει να τον χλευάζει και να τον ειρωνεύεται για την αναίρεση των απειράριθμων «δεσμεύομαι».

Ο Γ.Γ. του κόμματος, με ομιλία του κάλεσε τους ειδικούς να μελετήσουν το φαινόμενο Αναστασιάδη ως του πλέον αναξιόπιστου και ανακόλουθου πολιτικού. Από την άλλη, η ηγεσία του ΑΚΕΛ συμπορεύεται και συμμαχεί μαζί του στην επιβολή της τουρκοφρενούς διζωνικής. Ενώ θεωρεί τον Αναστασιάδη ως τον πλέον αναξιόπιστο πολιτικό, την ίδια στιγμή τον εμπιστεύεται στη διαχείριση του Κυπριακού. Αυτή είναι η πολιτική σχιζοφρένεια του… σοβαρού αυτού κόμματος, που γονάτισε ενώπιον του Αναστασιάδη.

Με αφορμή όσα ανεπίτρεπτα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, την περ. Παρασκευή, ο Γ.Γ. του κόμματος, με δηλώσεις του είπε: «Ας αποκηρύξουμε, λοιπόν, τον εθνικισμό και τον φανατισμό. Ας σταματήσει, επιτέλους, η παλινωδία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και άλλων να δαφνοστεφανώνουν αυτούς που κατέστρεψαν τον τόπο και την ίδια στιγμή να δηλώνουν ότι θέλουν λύση και επανένωση.

Να σταματήσουν να χαϊδεύουν το τέρας του νεοφασισμού, γιατί δεν πρόκειται να ημερέψει». Μα, ποιος συνεργάζεται με αυτούς που έχουν στους κόλπους τους και δαφνοστεφανώνουν πραξικοπηματίες; Η ηγεσία του ΑΚΕΛ! Οι πατριώτες ΑΚΕΛικοί είναι πέραν της οργής και της απελπισίας για την αλλοπρόσαλλη ηγεσία τους.
Σ.Ι.

Χριστός Ανέστη
Γαλεύτηκαν όλα τ’ αρνιά
Κι έγιναν οι φλαούνες
Κι εν συνεχεία σφάχτηκαν
Κι έμειναν οι κουδούνες.

Όλα τ’ αβγά κοκκίνισαν
Άσπρισε το σουσάμι
Το Πάσχα δεν θα φαγωθεί
Σάντουιτς με σαλάμι,

Μα σούβλες και κουλουρωτές
Κλέφτικα και σαλάτες
Και κοκορέτσια, αβγωτές,
Φλαούνες σιταράτες.

Κι όλοι οι Οινοπίονες
Στην κράσα θα το ρίξουν
Μα πριν καλά το έντερο
Απ’ το στομάχι πρήξουν

Θα ψάλνουνε ομαδικά
Στόματα χίλια, μύρια
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
Τσουγκρίστε τα ποτήρια.

Ανέστη κι αναστήνεται
Μέσα μας κι η ελπίδα
Πως σύντομα ελεύθερη
Θα δούμε την Πατρίδα.
Ο περιπλανώμενος Κερυνειώτης

Ο σκοτώσας του σκοτώσαντος...
Σαν να παρακολουθείς αστυνομική σειρά στην τηλεόραση, που διαδραματίζεται σε κάποιαν άλλη χώρα, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη δικιά μας και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εγκλήματος. Εμείς είμαστε μια κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη. Πόσος εν ο κάουρας τζιαι πόση η μαειρκά του.

Και όμως, οι στυγερές δολοφονίες είναι τόσο συχνές, που κατήντησαν σχεδόν ρουτίνα. Η νέα δολοφονία, τη φορά αυτή του Άντρου Ροδοθέου στη Γεράσα, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλους ειδεχθείς φόνους, όπως το πενταπλό φονικό στην Αγία Νάπα το 2012 και το τετραπλό φονικό, πάλι στην Αγία Νάπα, το 2016.

Οι πληροφορίες συνδέουν τις τρεις αυτές περιπτώσεις μεταξύ τους και πιθανόν και άλλα εγκλήματα. Φατρίες, άνθρωποι της νύχτας, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, πληρωμένοι επαγγελματίες δολοφόνοι, είναι οι ορολογίες που διανθίζουν τα ρεπορτάζ των αστυνομικών συντακτών κάθε φορά που έχουμε έναν φόνο. Πρόκειται για έναν πόλεμο, στο πλαίσιο του οποίου σκοτώνει ο ένας τον άλλον σαν να είναι τζίκλες.

Σε σκοτώνουν επειδή σκότωσες κάποιον δικό τους ή σε σκοτώνουν για να μην προλάβεις να τον σκοτώσεις. Είναι ένας κύκλος αίματος που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και είναι βέβαιο ότι δεν θα κλείσει έτσι εύκολα, αφού η βασική αιτία που τον τροφοδοτεί εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι ο τεράστιος τζίρος από τον τζόγο, τα ναρκωτικά, την πορνεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ο επόμενος φόνος είναι δεδομένος. Το ερώτημα είναι ποιανού και πότε.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ούτε καν μια Ακολουθία Επιταφίου...
Απόλυτη άρνηση επέδειξε η κατοχική «κυβέρνηση» στο αίτημα των Αμμοχωστιανών να τελέσουν την Ακολουθία του Επιταφίου στον κατεχόμενο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια. Είναι μια μικρόψυχη απόφαση, που προκαλεί βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα των Ελληνοκυπρίων και ρίχνει ακόμα πιο βαριά σκιά στις όποιες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Αρνήθηκαν ακόμα και μιαν απλή Ακολουθία του Επιταφίου. Διότι οι κατοχικές «αρχές» θέλουν να διατηρούν όχι μόνο τις εκκλησίες μας, αλλά και όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας σε έναν διαρκή «επιτάφιο» χωρίς Ανάσταση. Αυτός είναι ο βασικός λόγος πίσω από την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης.

Μακάρι ο Άγιος Γεώργιος ο Εξορινός να βάλει το άγιό του το χέρι και να μας απαλλάξει γενικότερα από την κατοχή, αφού η ονομασία του, «Εξορινός», φαίνεται ότι έχει τις ρίζες της σε μια παράδοση, σύμφωνα με την οποία όποιος θέλει να απαλλαγεί από έναν εχθρό, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πάρει χώμα από το πάτωμα της εκκλησίας και να το σκορπίσει γύρω από την κατοικία του εχθρού του, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο θα φύγει από την πόλη. Εντάξει, δεν είναι δυνατό με λίγο χώμα να «εξοριστούν» τα κατοχικά στρατεύματα. Χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια. Όπως λέει χαρακτηριστικά και μια παλιά μας ρήση: «Άη μου Γιώρκη βοήθα με. Τζι εσού τον πόδαν τάρασσε!».
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ομιλία που έζεχνε ρητορική μίσους
Το ΑΚΕΛ και η ηγεσία του δεν δικαιούνται να κατηγορούν άλλους για δήθεν ρητορική μίσους και εμπάθειας. Πρωταθλητές σε αυτήν τη ρητορική μίσους και παραγωγοί της είναι η ηγεσία του κόμματος. Αν το ΑΚΕΛ έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα εξαιτίας της συνεργασίας του με τον ΔΗΣΥ, τον οποίο κατηγορεί ότι στεγάζει πραξικοπηματίες και τους δαφνοστεφανώνει, δεν ευθύνονται οι Έλληνες της Κύπρου.

Γι’ αυτό θα συμφωνήσουμε με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης, Ε. Θεοχάρους, που υπογραμμίζει: «Για εμάς είναι σαφές ότι η ρητορική του μίσους προέρχεται και από το ΑΚΕΛ. Είναι ακόμα πιο σαφές ότι ενόψει προεδρικών εκλογών στο ΑΚΕΛ αναζητούν ‘μπαμπούλα’ για να συσπειρώσουν τον κόσμο τους.

»Δεν μπορεί όποιος αντιτίθεται σε αυτήν την καθαρά ρατσιστική λύση να δαιμονοποιείται και να καταχωρείται στη λίστα των ανθρώπων που είναι ‘εθνικιστές’, είναι ‘σοβινιστές»’, είναι ‘ουρά του ενός, ή ουρά του άλλου’, είναι ‘σάπια μυαλά του 1950’, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στο μνημόσυνο Μισιαούλη και Καβάζογλου, σε μια ομιλία η οποία έζεχνε ρατσιστική ρητορική, ρητορική μίσους.

Ξεχνά ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι υπάρχουν πραξικοπηματίες που υποστηρίζουν σφοδρά τη ΔΔΟ. Η ρητορική του ΑΚΕΛ ενσπείρει το εμφύλιο μίσος, την εμφύλια αντιπαράθεση, δεν μπορεί να είναι μια μονόπλευρη αντιμετώπιση». Η ρητορική του μίσους και του ταμπελώματος είναι η βολική διέξοδος του ΑΚΕΛ.
Σ.Ι.

Δεν ξέρουμε, δεν μιλούμε σωστά Ελληνικά…
Ξανά και ακόμα μια φορά για την ελληνική γλώσσα μας. Ο γνωστός φιλόλογος, Κυριάκος Μπαρρής, σε πρόσφατη ανάλυσή του για τη γλώσσα του διαδικτύου, γράφει: «Υπάρχουν λάθη ασυγχώρητα και εγκληματικά, που έπρεπε να ήταν ποινικώς κολάσιμα γι’ αυτούς που τα γράφουν ή τα εγκρίνουν προς δημοσίευση. Ας μην εκπλήσσεται λοιπόν κανείς και ας μην απορεί για το ότι φτωχαίνουμε γλωσσικά, δεν ξέρουμε να μιλούμε ούτε να γράφουμε σωστά ελληνικά.

Θεωρώ ακατανόητο να ονομάζεται κανείς μορφωμένος και να μην κατέχει τη μητρική γλώσσα, να είναι επιστήμονας και να μη μιλά σωστά ελληνικά, να είναι πολιτικός και να μην μπορεί να πει σωστά δύο φράσεις αν δεν τις έχει γραμμένες, να είναι δημοσιογράφος ή παρουσιαστής και, αντί ν’ αποτελεί πρότυπο όσον αφορά τη χρήση της γλώσσας, να είναι μόνο παράδειγμα προς αποφυγήν.

»Θεωρώ προκλητικό να έχουμε εκπαιδευτικό σύστημα όπου μπορεί κάποιος να περάσει σ’ όποιο Πανεπιστήμιο θέλει χωρίς να κατέχει τη μητρική του γλώσσα, να γίνει ακόμα και δάσκαλος ή φιλόλογος με απροβίβαστο στην ελληνική γλώσσα. Ας προβληματιστούμε όλοι για να σώσουμε τουλάχιστον τους νέους. Πέραν των άλλων, η γλώσσα είναι και θέμα εθνικό και για χώρες με άλυτα εθνικά προβλήματα σαν τη δική μας, αποτελεί και προϋπόθεση επιβίωσης».
- Δύο αντιστύλια έχουμε ως Ελληνισμός: Γλώσσα και ελευθερία. Τα αποδεκατίζουμε και τα μαγαρίζουμε…
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα