Παραπληγικός περπατά χάρη στη δύναμη μυαλού και τεχνολογίας

Η δύναμη του μυαλού και η ανθρώπινη θέληση τελικά μπορούν να πετύχουν τα πάντα... όταν δε στην εξίσωση μπαίνει και η τεχνολογία, τότε κατορθώνονται και τα ακατόρθωτα.

Τρανό παράδειγμα ο 26χρονος αυτός άνδρας, ο οποίος, αν και παράλυτος απο τη μέση και κάτω τα τελευταία 5 χρόνια, κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του, να περπατήσει και να διανύσει μία απόσταση τεσσάρων μέτρων... Κι όλα αυτά, χάρη στη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής που "διαβάζει" το μυαλό του.

Η είδηση που απο το πρωί κάνει το γύρο του διαδικτύου, προκαλεί συγκίνηση και ελπίδα σε όλη την υφήλιο.

Πρόκειται

για τον πρώτο παραπληγικό που κατορθώνει να κάνει μερικά βήματα, χωρίς να εξαρτάται από ρομποτικά κάτω άκρα.

Το επίτευγμα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν αποτελεί ακόμη μια απόδειξη ότι νους και τεχνολογία μπορούν να πιάσουν το άπιαστο.

Η «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, που φορεί ο ασθενής, καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του, ενώ ηλεκτρόδια είναι τοποθετημένα στους μυς των ποδιών. Ένας υπολογιστής διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα και αυτά, με τη σειρά τους, στέλνουν ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποιούν τους μυς των ποδιών, παραγκωνίζοντας στην ουσία τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, που προκαλεί την παράλυση.

Σε βάθος χρόνου, μάλιστα, οι ερευνητές έχουν στα πλάνα τους την αντικατάσταση της ''κάσκας'' από ένα εσωτερικό εγκεφαλικό εμφύτευμα, που ενδεχομένως να επιτρέπει στον ασθενή όχι μόνο να κινεί τα πόδια του, αλλά και να τα νιώθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα