Παραλύουν σήμερα τα ΤΑΕΠ - Σε 24ωρη απεργία η ΠΑΣΥΚΙ

Σε 24ωρη απεργία κατέρχεται σήμερα από τις 07:00 το πρωί, στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) σε Παγκύπρια βάση, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), μετά και από το "πράσινο φως" της Γενικής Συνέλευσης. 

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας το περασμένο Σάββατο στην παρουσία εκπροσώπων  της ΠΑΣΥΔΥ, της ΠΑΣΕΣΙ, των Διευθυντών των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και του ΟΚΥπΥ, δεν απέφερε καρπούς. 

Όπως αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ,

η απόφαση για πραγματοποίηση της απεργίας πάρθηκε γιατί η υποστελέχωση των Τ.Α.Ε.Π. θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και του προσωπικού ενώ οι ιατροί των Τ.Α.Ε.Π. εργάζονται χωρίς ανάπαυση εδώ και μήνες κάτι που όπως σημειώνει, πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα άσκησης ιατρικής.

«Η νομοθεσία για το Γε.Σ.Υ. εφαρμόζεται κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να μη έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν οι προσωπικοί ιατροί τους ασθενείς τους έστω και σε πρόγραμμα εφημερίας, κι αυτό έχει ως επακόλουθο την συσσώρευση ασθενών της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας στα ήδη υποστελεχομένα Τ.Α.Ε.Π.», ανέφερε ανακοίνωση της συντεχνίας.

Επιπλέον, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ο.Κ.Υπ.Υ. κρίθηκαν από την συντεχνία ως ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό ενώ "ο ίδιος ο Υπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα Τ.Α.Ε.Π. στελεχώνονται με προσωπικό ασφαλείας".

Η ΠΑΣΥΚΙ σημειώνει πως εδώ και αρκετό καιρό προειδοποιούσε το αρμόδιο Υπουργείο για την αναμενόμενη, όπως χαρακτηρίζουν, φυγή ιατρών από τα Δημόσια Νοσηλευτήρια «αλλά δυστυχώς κινητοποιήθηκε πολύ αργά και μόνο μετά την εξαγγελία δυναμικών μέτρων». 

Μιλώντας χθες βράδυ στις Τομές στα Γεγονότα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, σημείωσε ότι 16 ιατροί αποχώρησαν από τα ΤΑΕΠ και 40 από όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Παράλληλα, κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να «ανατρέξει στα συρτάρια του» για να δει την επιστολή που απέστειλε η ΠΑΣΥΚΙ στις 2 Νοεμβρίου του 2018. 

Οι πρώτες παραιτήσεις, είπε, έγιναν τον Φλεβάρη και αντί να προκηρύξουν θέσεις για τα ΤΑΕΠ, προκήρυξαν για προσωπικούς ιατρούς.  

Σκοπός μας, τόνισε, είναι η διασφάλιση ποιοτικής και ασφαλούς παροχής ιατρικών πράξεων, αυτό απειλείται από την υποστελέχωση, ενώ χαρακτήρισε την απεργία ως κίνηση με πολλαπλά μηνύματα αλλά και κραυγή αγωνίας. 

«Αδικαιολόγητη η απεργία»

Δεν είναι δικαιολογημένη η απεργία στα ΤΑΕΠ, έχουν όλη την προσοχή και του ΟΚΥπΥ και του Υπουργείου, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας χθες στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι». 

Η απάντηση που έχουμε πάρει από την ΠΑΣΥΚΙ είναι ότι κρίνουν τα μέτρα που έχουν προταθεί ως ανεπαρκή, δεν άκουσα ωστόσο καμία εισήγηση από την άλλη πλευρά, «η μόνη πρόταση που ήρθε το περασμένο Σάββατο από την ΠΑΣΥΚΙ ήταν όπως πάμε σε καθεστώς ασφαλείας  και υιοθετήθηκε», σημείωσε ο Υπουργός. 

«Οι όποιες απόψεις και θέσεις κατατέθηκαν, αξιολογήθηκαν και εκεί και όπου ήταν υλοποιήσιμες έχουν ικανοποιηθεί ή τροχοδρομήθηκε η εφαρμογή τους. Ακόμα και στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, η μοναδική αντιπρόταση που παρουσιάστηκε από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ ήταν όπως τα ΤΑΕΠ εργάζονται σε καθεστώς ασφαλείας, που επίσης υιοθετήθηκε από πλευράς μας. Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως συσταθεί ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή των Διευθυντών των ΤΑΕΠ, ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι, και άλλων εμπειρογνωμόνων, για να εξεταστούν τα προβλήματα και να υποβληθούν εισηγήσεις για την ολιστική αναδιοργάνωση των ΤΑΕΠ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός σε γραπτή του ανακοίνωση. 

Ο Υπουργός Υγείας, σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, επηρεάζεται και επηρεάζει κι άλλα Τμήματα των νοσηλευτηρίων και δεν μπορεί να επιλυθεί ως διά μαγείας. 

«Κάποιες εκ των αποφάσεων που λαμβάνονται, χρειάζονται εκ των πραγμάτων χρόνο για να εφαρμοστούν πρακτικά. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) παραμένουμε ανοικτοί στον διάλογο και επιζητούμε τη συνεργασία με τα εμπλεκόμενη μέρη», σημείωσε. 

Παράλληλα, τόνισε ότι για την απεργία έχει ετοιμαστεί υπηρεσιακό πλάνο και έχουν ληφθεί μέτρα για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Επιπρόσθετα, κάλεσε τους πολίτες όχι μόνο σήμερα αλλά γενικότερα, να συμβουλεύονται τον Προσωπικό τους Ιατρό και να καταφεύγουν στα ΤΑΕΠ μόνο σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απεργία δεν συμμετέχουν τα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραλύουν, ΤΑΕΠ #45, 24ωρη, ΠΑΣΥΚΙ,paralyoun, taep #45, 24ori, pasyki