Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού Έντα Κένι έχει ως αποτέλεσμα η συνεχιζόμενη αδυναμία ανάδειξης κυβέρνησης στην Ιρλανδία μετά από τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου.

Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός του κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael και του κεντροαριστερού Εργατικού κόμματος υπό τον κ. Κένι θα παραμείνει ως μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή τη διενέργεια δεύτερων εκλογών.

Κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του ιρλανδικού κοινοβουλίου την Πέμπτη ο Έντα Κένι, αλλά και οι ηγέτες των

κομμάτων Fianna Fail, που εκπροσωπεί επίσης τον κεντροδεξιό χώρο όντας πάντως πιο κοντά στο κέντρο, Sinn Fein και της Συμμαχίας κατά της Λιτότητας απέτυχαν να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης με αποτέλεσμα ακόμα να εκκρεμεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Μετά το ατελές της διαδικασίας, ο Έντα Κένι μετέβη στην επίσημη κατοικία του Ιρλανδού Προέδρου Μάικλ Ντ. Χίγκινς για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του, διαβεβαιώνοντας πάντως τους πολίτες ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα είναι μία πλήρως λειτουργική κυβέρνηση, με τον κ. Κένι να ταξιδεύει την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για τον παραδοσιακό εορτασμό της γιορτής του Αγίου Πατρικίου και να εκπροσωπεί τη χώρα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές και οι συσχετισμοί μεταξύ κομμάτων αποδεικνύεται ότι δεν αναδεικνύουν έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό πλειοψηφίας. Οι υπουργοί της μεταβατικής πλέον κυβέρνησης έχουν παραδεχθεί ότι θα χρειαστούν εβδομάδες αν όχι μήνες πριν τελικά σχηματιστεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, κατά πάσα πιθανότητα.

Πάντως οι πιέσεις στα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα Fine Gael και Fianna Fail να παραμερίσουν τις ιστορικές διαφορές τους και να συγκυβερνήσουν εντείνονται, χωρίς όμως κάποια ορατή συμφωνία. Η αντιπαλότητα των κομμάτων χρονολογείται από τον ιρλανδικό εμφύλιο πόλεμο, εδώ και πάνω από 90 χρόνια.

Το Sinn Fein, άλλοτε πολιτική πτέρυγα του IRA, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε συνασπισμό με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα