Μνημόνιο τέλος. Και τώρα τι;

Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Eurogroup για έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τα ερωτήματα για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας παραμένουν ανοιχτά και πολλά.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των S&D, αλλά και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου Κώστας Μαυρίδης, μίλησε στο SigmaLive για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο

και χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως ένα πολύ θετικό βήμα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για το τέλος της κρίσης, με την οικονομική δυσπραγία να συνεχίζεται.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωζώνης, ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος θα έπρεπε να αιτηθεί την παραμονή της στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (EQ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια χρονική περίοδο πέραν της μνημονιακής. Τόνισε πως, δεδομένου ότι η Οικονομία δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά και δεδομένου ότι τα κρατικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «junk», δηλαδή στην μη επενδυτική βαθμίδα, δεν είναι εφικτό να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις παράνομες τραπεζικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο κατ’ εξακολούθηση και κατά παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών, όπως ο λανθασμένος υπολογισμός των ετήσιων δανειακών επιτοκίων με βάση, όχι τις 365 ημέρες του έτους, αλλά τις 360.

Τέλος, όσον αφορά για το αν ο Κύπριος πολίτης μπορεί να επιστρέψει στο προ-κρίσης βιοτικό του επίπεδο, ο κ. Μαυρίδης υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν σωστό, με την έννοια ότι η Κύπρος ζούσε σε μια «υπερβολή», στη βάση ενός διογκωμένου τραπεζικού τομέα και μιας τεχνητής ζήτησης. Πρόσθεσε δε, ότι «αυτά έχουν τελειώσει και θα πρέπει να περάσουμε σε ένα πιο ορθολογιστικό πλαίσιο στο οποίο να ωφεληθούν οι λιγότερο προνομιούχοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα