Υπ.Υγείας: "Κάποιοι παίζουν παιχνίδια στη Δημόσια Υπηρεσία"

Ευθύνες σε λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, επέρριψε ο Γιώργος Παμπορίδης, μετά τις αποκαλύψεις του Σίγμα, ότι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και δη της μη διάθεσης εγκεκριμένων κονδυλίων για αγορά ακριβών φαρμάκων για καινοτόμες θεραπείες, προκύπτει απο έναν πόλεμο εξουσιών, που το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεταξύ των διάφορων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας.

Αιτία του ''εμφύλιου'' πολέμου φαίνεται να είναι η αφαίρεση εξουσιών απο την Επιτροπή Φαρμάκων και η μεταφορά τους στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, κατόπιν απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι κύκλοι

οι οποίοι δεν είχαν πλέον έρεισμα στην πίτα των 93ων εκατομμυρίων που δαπανώνται για τα φάρμακα, να κωλυσιεργούν σκόπιμα, είτε παίρνοντας άδειες για να μεταβούν στο εξωτερικό, είτε επικαλούμενοι ασθένειες, είτε προφασιζόμενοι διάφορα νομικά κωλύματα, προκειμένου να μην αφήσουν να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία.

Όλα αυτά επιβεβαιώσε στην ουσία ο Υπουργός Υγείας σήμερα το πρωί μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Γιώργος Παμπορίδης επέρριψε ευθύνες σε λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας αναφέροντας ότι ένα ποσό γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ παρέμεινε αδιάθετο και επιστράφηκε στα κρατικά ταμεία, την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας καταφεύγουν σε μη θεμιτές λύσεις, ώστε να βρουν χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός, για να διατεθεί αυτό το ποσόν, θα έπρεπε να αρχίσουν έγκαιρα διαδικασίες για εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας και οχι άλλων σκοπιμοτήτων. Κάλεσε, μάλιστα, την πολιτεία να επιλύσει το πρόβλημα, αφού όπως είπε δεν μπορεί να δώσει μαγικές λύσεις, λόγω των αναχωμάτων που έχουν κάποιοι για να παίζουν το παιγνίδι τους εντός της δημόσιας υπηρεσίας.

Όσον αφορά στην απόφαση για αφαίρεση εξουσιών από την επιτροπή φαρμάκων, ο Γιώργος Παμπορίδης δήλωσε ότι λήφθηκε για λόγους χρηστής διοίκησης, με εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες που είχε για τα θέματα αυτά ο Υπουργός Υγείας, για αποφυγή οποιασδήποτε διαπλοκής.

Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του, επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε ότι με τη διαδικασία που ίσχυε προηγουμένως, για την έγκριση φαρμάκων εκτός πρωτοκόλλου, υπήρχε συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του υπουργού Υγείας. Ως εκ τούτου, η διαδικασία αποφασίστηκε να αλλάξει, επειδή υπήρχε έλλειψη διαφάνειας και ψηλός κίνδυνος διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα