Νευρολογική παράλυση απο τον ιό Ζίκα

Τις πρώτες ενδείξεις ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει το νευρολογικό σύνδρομο παράλυσης Γκιγιέν-Μπαρέ, παρουσίασαν Γάλλοι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν 100.000 άνθρωποι μολυνθούν με τον ιό, οι 24 θα εμφανίσουν το σύνδρομο παράλυσης, δηλαδή περίπου ένας άνθρωπος ανά 4.150.

Από τους 42 ασθενείς με το σύνδρομο, οι 16 (38%) εισήχθησαν σε εντατική μονάδα νοσοκομείου και οι 12 (29%) χρειάσθηκαν αναπνευστική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο, η νοσηλεία των ασθενών διήρκεσε 11 μέρες, ενώ όσων ήσαν στην εντατική, κράτησε 51 μέρες. Κανένας ασθενής δεν πέθανε, αλλά

πολλοί χρειάζονταν βοήθεια για να περπατήσουν αρκετούς μήνες αφότου είχαν αρρωστήσει.

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προκαλέσει συναγερμό στη Νότια Αμερική, προκαλεί πυρετό, εξανθήματα, πόνους σε μυς και αρθρώσεις κ.α. Εκτός από το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, έχει συσχετισθεί με μικροκεφαλία σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Τι είναι το σύνδρομο Γκιγιέν - Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι μια διαταραχή που πλήττει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας συνήθως παροδική παράλυση. Τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα, ενώ σε 20-30% των περιστατικών ακολουθεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και το 5% περίπου των ασθενών πεθαίνουν. Η νόσος συνήθως πυροδοτείται από κάποια λοίμωξη και μερικές φορές εμφανίζεται μετά από έρπη, γρίπη ή δάγκειο πυρετό. Στην Ευρώπη από το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ένα έως δύο άνθρωποι ανά 100.000 ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ - ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα