Παραίτηση Θεοχάρη με αιχμές

11:21 1/3/2016 - Πηγή: Protagon

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασιοποίησης. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταμιού διαφάνηκε η διάσταση απόψεων που είχε ο Χάρης Θεοχάρης με τον Σταύρο Θεοδωράκη σε βασικούς τομείς άσκησης πολιτικής, αλλά και λήψης αποφάσεων. Απότοκη αυτής της διαφωνίας ήταν καθώς φαίνεται η απόφαση του κ. Θεοχάρη να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος την Τρίτη, δύο μέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου.

Οπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του προς τον κ. Θεοδωράκη, κατά το συνέδριο δεν είδε «να παίρνονται αποφάσεις για την ουσιαστική αναγέννηση και

επανίδρυση του Ποταμιού», και για το λόγο αυτό αποφάσισε να παραχωρήσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Εκφράζει, δε, στον επικεφαλής του Ποταμιού την ελπίδα ότι, με την «ανανεωμένη εντολή» που έλαβε χάρις την επανεκλογή του στην ηγεσία, θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες «για να αλλάξεις την μοίρα του κινήματος πριν να είναι πολύ αργά».

«Με την ελπίδα αυτή, αλλά και την πίστη για την αναγκαιότητα του Ποταμιού παραμένω βουλευτής του» καταλήγει ο κ. Θεοχάρης, ο οποίος πριν από το συνέδριο είχε προκρίνει την προσέγγιση του Ποταμιού στη ΝΔ, λέγοντας μάλιστα ότι το κόμμα «έχει τελειώσει».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αρκετά στελέχη, αλλά και εθελοντές του Ποταμιού που πήραν το λόγο, καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Θεοχάρη και της άποψης που είχε διατυπώσει δημοσίως ότι υπάρχουν «τρία Ποτάμια» και μάλιστα ρίχνοντας την ευθύνη στον κ. Θεοδωράκη για τα ποσοστά του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και για τη δημοσκοπική εικόνα του στις τελευταίες μετρήσεις. Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης είχε απαντήσει στην πανηγυρική ομιλία του ευθέως προς τον κ. Θεοχάρη λέγοντας χαρακτηριστικά: « Ας πάψουν να τρέμουν τα γόνατα ορισμένων μπροστά στα δύσκολα. Δεν υπάρχουν τρία ποτάμια. Υπάρχει ένα Ποτάμι και ή είσαι ή δεν είσαι. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα προνόμια του “είσαι” και τη δημοσιότητα του “δεν είσαι”».

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, πάντως, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο κ. Θεοχάρης επέμεινε πως «πολλοί σύνεδροι εξέφρασαν συμφωνία με όσα είπα στο συνέδριο» και ότι «πιστεύουν σε στροφή για να επιβιώσει το Ποτάμι».

«Χρειάζονται αλλαγές και πρωτοβουλίες» τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Θεοχάρης. «Να επανεκπροσωπηθεί η κοινωνική ανάγκη που γέννησε το Ποτάμι. Πιστεύω στην ανάγκη ύπαρξής του» συμπλήρωσε.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Θεοχάρη:

«Φίλε Σταύρο,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ για την επανεκλογή σου ως επικεφαλής του Ποταμιού.

Στο πρόσφατο συνέδριο εξέθεσα με καθαρότητα, ειλικρίνεια και εντιμότητα τις ενστάσεις μου για την στρατηγική αλλά και την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος.

Ένιωσα το βάρος της ευθύνης το βράδυ του Σαββάτου καθώς οι σύνεδροι επιδοκίμασαν τις θέσεις μου και πολλοί από αυτούς μοιράστηκαν μαζί μου τους προβληματισμούς τους.

Δεν είδα, δυστυχώς, στο συνέδριο να παίρνονται αποφάσεις για την ουσιαστική αναγέννηση και επανίδρυση του Ποταμιού.

Με δεδομένες τις σημαντικές διαφοροποιήσεις μου, θεωρώ εντιμότερη στάση, να παραιτηθώ από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ώστε να σου επιτρέψω να επιλέξεις κάποιον με απόψεις που απηχούν τις δικές σου θέσεις.

Ελπίζω πάντα πως, με την ανανεωμένη σου εντολή, θα πάρεις τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αλλάξεις την μοίρα του κινήματος πριν να είναι πολύ αργά.

Με την ελπίδα αυτή, αλλά και την πίστη για την αναγκαιότητα του Ποταμιού παραμένω Βουλευτής του.

Με εκτίμηση

Χάρης Θεοχάρης»

Οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου άλλαξε τη διάταξη στο Ποτάμι. Ετσι ανακοινώθηκε ότι χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αναλαμβάνουν πλέον οι Γιώργος Αμυράς και Σπύρος Δανέλης.

Σε ένα πρώτο σχόλιο για την παραίτηση του κ. Θεοχάρη ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε στο twitter:

Η παραίτηση του Χάρη από κοινοβ. εκπρόσωπος δείχνει ειλικρινή & έντιμη στάση.Συνεχίζουμε όλοι μαζί για την ανασύνταξη του χώρου & της χώρας

— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) March 1, 2016

Η αντίδραση του Ποταμιού υπήρξε επίσης ψύχραιμη. Από τη Σεβαστουπόλεως διεμήνυσαν πως η τοποθέτηση νέων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ήταν «αναμενόμενη εξέλιξη» και «ανεξάρτητη» από την παραίτηση Θεοχάρη.

«Ετσι κι αλλιώς, μετά το συνέδριο θα άλλαζαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι», ανέφεραν σαν ένα πρώτο σχόλιο, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησης του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ωστόσο με νεότερη δήλωσή του ο κ. Μαυρωτάς εξέφρασε την έκπληξή του για την παραίτηση του κ. Θεοχάρη.

«Δεν περιμέναμε την παραίτηση του κ. Θεοχάρη, ήταν κίνηση της τελευταίας στιγμής», είπε στο Πρακτορείο FM και πρόσθεσε: «Φαντάζομαι ότι ήταν μια απόφαση που έχει να κάνει με τη διαφωνία του, με την πορεία του Ποταμιού». Ακόμη ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι στο συνέδριο ακούστηκε η κριτική και η πολύ θεμιτή αγωνία του κ. Θεοχάρη, καθώς επίσης και οι προβληματισμοί από τους Σπύρο Λυκούδη και Ιάσονα Φωτήλα.

The post Παραίτηση Θεοχάρη με αιχμές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα