Ξεκαθαρίζει για Κύπρο και ΝΑΤΟ ο Χριστοδουλίδης

Την άποψη ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, για το Κυπριακό, το οποίο αποδεικνύεται, όπως υποστηρίζει, από την πρόθεση του να διορίσει ειδικό απεσταλμένο εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Γ.Γ, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιμένει σ’ αυτό και παρά την απόρριψη του Ζαν Μαρί Γκουενό από την Τουρκία, προχωρεί στο διορισμό άλλης προσωπικότητας.

Υπάρχει, πλέον, διευκρινίζει ο ΥΠΕΞ, ξεκάθαρη βολιδοσκόπηση για την εν λόγω

προσωπικότητα από τα Ηνωμένα Έθνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Ήδη έχει δοθεί, αναφέρει, η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της τ/κ πλευράς, της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Ε.Ε. και αναμένεται η απάντηση από πλευράς Τουρκίας, η οποία, όπως δήλωσε, θα τοποθετηθεί μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ο ΥΠΕΞ κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τα σενάρια για ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, ούτε για το ΝΑΤΟ, ούτε για τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Προκαλεί, σημείωσε, εντύπωση αυτή η συζήτηση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και τα θέματα, που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα, συζητούνται σ’ αυτό το πλαίσιο.

Ερμηνεύοντας το γεγονός ότι πληθαίνουν τα σχετικά δημοσιεύματα, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ίσως αυτό να συμβαίνει, επειδή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη συζήτηση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Αυτή συζήτηση, διευκρίνισε, αφορά τη διμερή μας σχέση με τις ΗΠΑ και δεν αφορά το ΝΑΤΟ ως Οργανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα