Πάνω από 270.000 νεκροί ο τραγικός απολογισμός στη Συρία

Το αιματοκύλισμα στη Συρία δεν έχει τελειωμό. Η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ- Άσαντ πριν από 5 χρόνια, εξελίχθηκε σε καταστροφικό πόλεμο με τεράστιες διαστάσεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει καταμετρήσει 271.138 νεκρούς.

Ανάμεσά τους 79.106 άμαχοι από τους οποίους 13.500 είναι παιδιά και 8.760 γυναίκες, σύμφωνα με απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2016.

Στην αναφορά, δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες αγνοούμενοι, οι αντικαθεστωτικοί και τα μέλη των δυνάμεων, πιστών στον Άσαντ που κρατούνται από αντάρτες

ή το Ισλαμικό κράτος. Σε έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, ερευνητές του ΟΗΕ αναφέρεται ότι χιλιάδες άνθρωποι που κρατούνταν από διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές έχασαν τη ζωή τους, κατηγορώντας το καθεστώς της Δαμασκού για εξόντωση των φυλακισμένων.

Σύμφωνα με συριακή ανθρωπιστική οργάνωση, 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και περίπου 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011.

Η γαλλική Handicap International κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον όλεθρο που σκορπούν τα εκρηκτικά όπλα, κάνει λόγο για ένα εκατομμύριο τραυματίες. Στη χώρα αυτή με πληθυσμό περίπου 23 εκατομμύρια πριν από τη σύγκρουση, 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοιχεία τα οποία καταγράφηκαν στις 12 Ιανουαρίου.

Τουλάχιστον 250.000 παιδιά ζουν υπό άγρια πολιορκία σε περιοχές που έχουν γίνει πραγματικές φυλακές, καταγγέλει η Save the Children. Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι ζουν σήμερα πολιορκημένοι στη Συρία, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο πόλεμος ανάγκασε επίσης 4 εκατομμύρια, 700 χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων για μια μόνο σύγκρουση σε μια γενιά, δήλωνε τον Ιούλιο του 2015 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Τουρκία είναι σήμερα η χώρα που έχει δεχτεί στο έδαφός της τους περισσότερους από τους πρόσφυγες αυτούς, μεταξύ 2 και 2 εκατομμύρια 500 χιλιάδες Σύρους. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτών ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στην Ιορδανία, σχεδόν 630.000 έχουν καταγραφεί από την Υπάτη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο.

225.000 Σύροι έχουν καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.

Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εκτός από τη φτώχεια, προβλήματα υγείας και αυξανόμενες εντάσεις με τις τοπικές κοινότητες όπου ζουν σε πρόχειρες δομές και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μια μεγάλη πλειονότητα των σύρων προσφύγων εξακολουθούν να βρίσκονται στις χώρες της περιοχής, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που μεταβαίνουν στην Ευρώπη επιχειρώντας έναν επικίνδυνο και αβέβαιο περίπλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα