Πάνω από 1,5 εκατ. χαρτιού σπατάλησε η Βουλή το 2015

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο χαρτιού δαπανήθηκε μέσα στο 2015 για την έντυπη αλληλογραφία της Βουλής. Χρονοδιάγραμμα για μείωση της σπατάλης, συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Συλλούρης και ο κ.Πετρίδης κατέληξαν σε συμφωνία για ηλεκτρονική διασύνδεση

της Βουλής με τα Υπουργεία, έτσι ώστε να κατατίθενται ηλεκτρονικά τα νομοσχέδια της εκτελεστικής εξουσίας με στόχο τη μείωση του χαρτιού.

Κατά τη συνάντηση των δύο, που έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, αποφασίστηκε επίσης να καταρτιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μείωση της έντυπης αλληλογραφίας, η οποία το 2015, όπως λέχθηκε από τον κ. Πετρίδη, ανήλθε στα 300 νομοσχέδια ή στο 1,5 με 1,8 εκατομμύριο χαρτιού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε αντικείμενο συζήτησης την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο σύνολο της, ο κ. Συλλούρης είπε ότι για να λειτουργεί η ηλεκτρονική συνεργασία στοιχίζει στη Βουλή 1.150 ευρώ για τον κάθε χρήστη είτε την χρησιμοποιεί είτε όχι.

Αναβάθμιση του Συστήματος Αυτοματοποίησης Γραφείου

Είπε ακόμη ότι θα γίνει και αναβάθμιση του Συστήματος Αυτοματοποίησης Γραφείου (e-OAS) και σημείωσε πως μέσα από αυτές προσεγγίσεις και άλλες που θα υπάρξουν στο μέλλον και αυτά που αποφασίσαμε ήδη στη Βουλή πιστεύω ότι θα μειωθεί ή να εξαλειφθεί παντελώς στο τέλος αυτής της 5ετίας το χαρτί από τη Βουλή.

Πρέπει να ξεκινήσουμε πολύ αποτελεσματικά για επίτευξη του στόχου αυτού το πρώτο τρίμηνο της νέας Βουλής, ανέφερε, τονίζοντας ότι πρέπει να μειώσουμε το χαρτί τον πρώτο χρόνο κατά 50% και κατά 25% το δεύτερο χρόνο μέχρι να εκμηδενιστεί.

Ανέφερε επίσης ότι η Βουλή εργάζεται για να γίνει πιο αποτελεσματική μέσω της ανεξαρτητοποίησης του Κόμβου του Σώματος.

"Αυξάνεται η ασφάλεια των απορρήτων εγγράφων"

Σε σχέση με θέματα ασφάλειας απορρήτων εγγράφων, ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν οι νόμοι και οι κανονισμοί που τηρούνται αλλά υπάρχει και ο αρμόδιος στη Βουλή ο οποίος είναι και αυστηρότατος και πολύ προσεκτικός για αυτά τα ζητήματα.

“Δεν θα ενισχύσουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μειώνοντας την ασφάλεια, αντίθετα θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ασφάλεια” και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρίσκονται πλέον τα έντυπα πεταγμένα μέσα σε κιβώτια όπως είναι σήμερα στο υπόγειο της Βουλής, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με απτά αποτελέσματα και υπογράμμισε ότι “σήμερα, λήφθηκαν αποφάσεις που επεκτείνουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη Βουλή”.

“Αποφασίσαμε όπως διασυνδεθούν τα συστήματα της Βουλής και της εκτελεστικής εξουσίας ούτως ώστε να μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και με ασφαλή τρόπο τα νομοσχέδια τα οποία καταθέτει η Κυβέρνηση στη Βουλή”, υπογράμμισε.

“Αποφασίσαμε επίσης να γίνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο θα επεξεργαστούμε με τις υπηρεσίες της Βουλής το επόμενο διάστημα για μείωση της έντυπης αλληλογραφίας”, σημείωσε ο Υφυπουργός.

Ανέφερε ότι “η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν είναι ένα μηχανογραφικό σύστημα που αγοράζει ένα κράτος το υιοθετεί και γίνεται ηλεκτρονικό”, προσθέτοντας ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση “αποτελείται από πολλές συγκεκριμένες δράσεις, χρειάζεται συντονισμός όλων των τμημάτων και θεσμών και σκληρή δουλειά”.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι η μη κατάλληλη χρησιμοποίηση των συστημάτων και των λογισμικών τα οποία ήδη υφίστανται.

Ο Υφυπουργός είπε ακόμη ότι κάθε χρόνο κατατίθενται στη Βουλή περίπου 300 νομοσχέδια από την εκτελεστική εξουσία, σημειώνοντας ότι το 2015 η Κυβέρνηση απέστειλε στη Βουλή 1,5 με 1,8 εκατομμύρια χαρτιού.

“Στόχος είναι αυτό να μειωθεί στο ελάχιστο αλλά με ένα προσεγμένο τρόπο ο οποίος δεν θα δημιουργήσει οποιοσδήποτε αναταράξεις”, πρόσθεσε.

Αναβάθμιση και στην αρχειοθέτηση φακέλων

Είπε ακόμη ότι αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα (e-OAS) το οποίο αφορά την αρχειοθέτηση φακέλων και αλληλογραφίας με τον πλέον ασφαλή τρόπο και παράλληλα στο πλαίσιο ενίσχυσης των θεσμών, όπως σημείωσε, “πρέπει να δούμε θέματα αυτονόμησης του ίδιου του κόμβου της Βουλής”.

“Προχωράμε με σοβαρότητα, επιστημονικότητα και με συγκεκριμένα μέτρα”, κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα