Κλείνουν δικαστική και νομοθετική εξουσία

Κλείνουν δικαστική και νομοθετική εξουσία . Αγκάθι παραμένει η εκ περιτροπής προεδρία στην εκτελεστική εξουσία.

Σε δηλώσεις του με το πέρας των συνομιλιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα θέματα των τριών εξουσιών.

Ως κλειστά θέματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πρέπει να θεωρούνται τα θέματα της δικαστικής και της νομοθετικής εξουσίας όπου απομένουν ελάχιστα σημεία προς συζήτησης. Όπως σημείωσε, στη νομοθετική εξουσία απομένουν ελάχιστες μικροδιαφορές οι οποίες θα συζητηθούν στις επόμενες συναντήσεις.

Σε ότι αφορά την εκτελεστική εξουσία, αγκάθι

παραμένει η εκ περιτροπής προεδρία. Αυτό, είναι ένα κεφάλαιο για το οποίο υπάρχουν διαστάσεις σε ουσιώδη θέματα οι οποίες συζητούνται, σημείωσε ο κ.Αναστασιάδης.

Κληθείς να απαντήσει στο θέμα των εγγυήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι οι θέσεις της πλευράς μας, παραμένουν σταθερές, χωρίς όπως σημείωσε «Να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα δίνουν δικαίωμα σε τρίτες χώρες να παρεμβαίνουν».

Σχετικά με το πραξικόπημα τις Τουρκίας και τις εξελίξεις που επηρεάζουν και τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις εξελίξεις. «Δεν θα πρέπει να συνδέουμε το πραξικόπημα στην Τουρκία με την Κύπρο», ανέφερε ο ΠτΔ.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία τέθηκαν σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο περιθώριο των σημερινών συνομιλιών (22/07).

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης της κυπριακής ΑΟΖ κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον κ. Ακκιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν τέθηκε το θέμα, σημειώνοντας ότι «ούτε και ήταν ή είναι δυνατόν ποτέ να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επικείμενη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «παρά τα όσα λέγονται η Κυβέρνηση ενεργεί κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην επιτρέψει ποτέ να υπάρξουν οποιεσδήποτε ρωγμές στις σχέσεις με κράτη, με τα οποία έχουμε κτίσει τέτοια στενή συνεργασία.

Θα πρέπει να εκφράσω ικανοποίηση για την άμεση ανταπόκριση του Πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου να συναντηθούμε».

Ερωτηθείς αν με βάση τις εξελίξεις, η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θα αποτελέσει επαναβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης που κτίζουν οι δύο χώρες, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή είναι δεδομένη και δεν υπάρχει ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε πρόθεση αλλοίωσης της. Αυτό που θέλουμε είναι τη μεταξύ μας συνεργασία για διασφάλιση αυτής της άριστης συνεργασίας που έχουμε κτίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα