Παιδική Εξοχή Λάρνακας και G C School of Careers

Τα παιδιά της τάξης 3 Μπλέ του G C School of Careers, https://www.gcsc.ac.cy/ , δώρισαν τις εισπράξεις (€510), από το Χριστουγεννιάτικο παζαράκι τους, στα άπορα παιδιά της Παιδικής εξοχής Λάρνακας. Τέτοιες αξιέπαινες πράξεις, ας είναι παράδειγμα για όλους. Μας δίνουν ελπίδα και απόδειξη πως κάποιες αξίες δεν έχουν χαθεί.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΞΟΧΗΣ

Η Παιδική Εξοχή είναι το αρχαιότερο φιλανθρωπικό σωματείο της Λάρνακας. Ιδρύθηκε το 1933

όταν η Κύπρος μαστιζόταν από τη φτώχεια και τη φυματίωση. Τότε, τέσσερις κυρίες της Λάρνακας, οι αείμνηστες Ελένη Πούρτζη, Ολβία Ευρυβιάδη, Λώρα Σταυρινίδη και Χαρίκλεια Πετρακίδη αποφάσισαν, με τη βοήθεια φιλάνθρωπων συμπολιτών μας, να στείλουν 80 άπορα και ασθενικά παιδιά μέχρι 12 χρόνων στην εξοχή. Έτσι ξεκίνησε η Παιδική Εξοχή, με κύριο σκοπό της τότε την εξασφάλιση καλής διατροφής και καθαρού αέρα στα άπορα ασθενικά παιδιά αλλά και την οικονομική και ηθική στήριξη τους. 

Για πολλά χρόνια ο αείμνηστος Δημήτριος Ν. Δημητρίου υπήρξε ο κυριότερος χρηματοδότης της Παιδικής Εξοχής, στους πόρους της οποίας προστέθηκε και το κληροδότημα της αείμνηστης Ευανθίας Πιερίδη κατά το 1938. Τα πρώτα χρόνια τα παιδιά φιλοξενούνταν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Ζαννέττειο Περίπτερο Λάρνακας, αργότερα δε σε σχολικά κτίρια διαφόρων χωριών κάτω από την επίβλεψη εθελοντών δασκάλων και μελών της Παιδικής Εξοχής. Με τα χρόνια, άλλοι πόροι για την εξοχή αυτή των παιδιών προέρχονταν από τη διοργάνωση εράνων, εισφορές από εκτιμητές του έργου της Παιδικής Εξοχής, αλλά κυρίως από τη σκληρή δουλειά των Κυριών οι οποίες έφτιαχναν ωραιότατα λινά κεντήματα τα οποία διέθεταν προς πώληση κατά τη διάρκεια του μεγάλου πανηγυριού του Κατακλυσμού. Από τα έσοδα αυτά κατάφερε η Παιδική Εξοχή το 1961 να κτίσει και να εξοπλίσει Στέγη για τη φιλοξενία παιδιών στα Πυργά, κοντά στο Σταυροβούνι, σε κρατική γη που παραχώρησε δωρεάν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' εκτιμώντας τους σκοπούς και τη δράση του Σωματείου μας. 

Το 1964 το κτίριο επιτάχθηκε από την Εθνική Φρουρά με ενοίκιο και από τότε μέχρι πριν ένα χρόνο χρησιμοποιούσαμε, σε συνεργασία με το Τάγμα Οδοιπόρων της Αγάπης, άλλη Στέγη στα Πυργά, Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, που παραχωρήθηκε από την Κυβέρνηση.

Από το 1981, μετά την Τουρκική εισβολή, διευρύνθηκαν οι σκοποί της Παιδικής Εξοχής και επεκτάθηκαν οι δραστηριότητες της σε διάφορους τομείς και με διάφορους τρόπους, όπως η οικονομική ενίσχυση/παροχή τροφίμων σε τακτά χρονικά διαστήματα, δίδακτρα για εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξένων γλωσσών κ.α., υποτροφίες για μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, οικονομική βοήθεια για θεραπεία παιδιών, ασφάλεια ζωής για ορφανά παιδιά κ.ά.

https://pediki-exohi-larnacas.blogspot.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα