Παιδεία και Ενέργεια κυριαρχούν στην ατζέντα του Υπουργικού

Στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Τρόοδος θα συνεδριάσει στις 10.30 το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, θέματα ενέργειας και παιδείας, στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδόθηκαν στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται, αφενός η απόφαση ώστε να μπει η Λευκωσία σε διαπραγμάτευση με την Noble, αφετέρου η ανακοίνωση για δημιουργία διαπραγματευτικής επιτροπής που θα αναλάβει να λύσει

το σταυρόλεξο με την Κοινοπραξία η οποία έχει το Οικόπεδο 12.

Συγκοινωνούντα δοχεία αποτελούν η συμφωνία με την Noble για τα κέρδη από την πώληση φυσικού αερίου στο "Αφροδίτη" και το deal με την Αίγυπτο για την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του αγωγού, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η συμφωνία με το Κάιρο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ωστόσο ανακοινώσεις για να υπάρξουν θα πρέπει να κλειδώσει και η συμφωνία με την Noble, με την συμφωνία για τον αγωγό να αποτελεί το εύκολο μέρος του σκηνικού για τη Λευκωσία.

Σε ένα τρίτο επίπεδο, η Λευκωσία έχει από την μία την ExxonMobil και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 10, αλλά και την Total που θέλει να εξελιχθεί σε ηγέτη της κυπριακής ΑΟΖ.

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμβατική σχέση με συμβούλους εγνωσμένης εμπειρογνωμοσύνης από το εξωτερικό, προκειμένου να ληφθούν οι πιο συμφέρουσες αποφάσεις.

Είμαστε στο σημείο, που πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για τα ενεργειακά ζητήματα, με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Οι προοπτικές, τόνισε, υπάρχουν και η εμπορευσιμότητα είναι το επόμενο βήμα, για το οποίο πρέπει με σύνεση να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, προχωρά με σημαντικές επιτυχίες μέχρι τώρα στην εφαρμογή του ενεργειακού της προγράμματος, έχοντας ως συνεργάτες μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Σε ενημέρωση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για την κρίση στην παιδεία θα προβεί ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Στο μεταξύ οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένεται να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας για συναντήσεις αύριο και μεθαύριο.
ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ δεν αποκλείουν να ζητήσουν συνάντηση, αν υπάρξει ανάγκη, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα