Σπουδές: Πώς επιλέγω σωστά τις σχολές στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, μετά το πέρας των Παγκυπρίων Εξετάσεων οι τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, για να δουν αν θα εξασφαλίσουν θέση στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου. Παράλληλα, αρχίζουν να προβληματίζονται για το ποιες σχολές να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο τον Ιούλιο για πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Ελλάδας. Σύμφωνα με

τον Οδηγό των Παγκυπρίων Εξετάσεων 2018, καλούνται να επιλέξουν σε σειρά προτίμησης σχολές/τμήματα από μέχρι 2 Επιστημονικά πεδία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά στη διαδικασία αυτή, όπως εξηγεί στο Sigmalive ο Αντώνης Δημητρίου, σύμβουλος σπουδών στο συμβουλευτικό κέντρο DIKTYO HUB, είναι το γεγονός ότι πολλοί μαθητές επιλέγουν τις σχολές χωρίς να έχουν επαρκή πληροφόρηση για τα προγράμματα σπουδών και λαμβάνοντας υπ' όψιν, κατά κύριο λόγο, τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Ως αποτέλεσμα, μένουν ανεκμετάλλευτες θέσεις για Κύπριους φοιτητές σε διάφορες ενδιαφέρουσες σχολές ανά την Ελλάδα.

Για να μπορέσουν οι μαθητές μας να κάνουν όσο το δυνατόν πιο κατάλληλες για αυτούς επιλογές, θα ήταν καλό να λάβουν υπ' όψιν μια σειρά από παράγοντες.
Πρώτον, είναι σημαντικό να γίνει σωστή αξιολόγηση της κάθε σχολής σε σχέση με το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών και της αναγνώρισής της, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο. Δεν είναι αρκετό να ρίξουμε μια ματιά στον τίτλο της σχολής, αλλά, αντιθέτως, θα πρέπει να μελετήσουμε διεξοδικά τα μαθήματα της σχολής και να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και τους δρόμους που διανοίγει στους μελλοντικούς πτυχιούχους, αλλά και κατά πόσον το πτυχίο αναγνωρίζεται για μετέπειτα σπουδές ή εργοδότηση.

Ακόμη, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στις επαγγελματικές προοπτικές που πηγάζουν από την κάθε σχολή. Κλασικά παραδείγματα, μεταξύ άλλων, είναι τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Χανιά), Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Σύρος), Επιστήμης των Υλικών (Πάτρα), Μηχανικών Αυτοματισμού (Θεσσαλονίκη/Πειραιάς/Χαλκίδα) και Ψηφιακών Συστημάτων (Πειραιάς). Οι συγκεκριμένες σχολές οδηγούν σε τομείς του μέλλοντος με πολύ καλές προοπτικές εργοδότησης και είτε έχουν πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής διαχρονικά είτε δεν συμπληρώνουν τις θέσεις που παρέχονται για Κύπριους φοιτητές.

Επίσης, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και ν’ αντιληφθούμε κατά πόσον αυτή ταιριάζει με το γνωστικό αντικείμενο, τις προοπτικές και την καθημερινότητα που οδηγεί η σχολή μετά το πέρας των σπουδών. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν είναι κατά πόσον το παιδί είναι αρκετά ώριμο και πειθαρχημένο για να μπορεί να αντεπεξέλθει στην κουλτούρα που επικρατεί στην Ελλάδα, η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας, τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων Παγκυπρίων Εξετάσεων (ιστοσελίδα Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού), αλλά και η σειρά προτίμησης που θα επιλεγούν οι σχολές στο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα